Ύστατη προσπάθεια για εμπορική συμφωνία

Ύστατη προσπάθεια για εμπορική συμφωνία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μία «ύστατη προσπάθεια» και να συνεχίσουν τις συνομιλίες για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας στην μετά-Brexit εποχή.

«Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται νυχθημερόν τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν ξανά και ξανά οι προθεσμίες, θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι υπεύθυνο να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ύστατη προσπάθεια για εμπορική συμφωνία-1

«Ως εκ τούτου εξουσιοδοτήσαμε τους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορούμε έστω και την τελευταία στιγμή να καταλήξουμε σε συμφωνία».

Την απόφαση ήδη χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, δηλώνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία».

O υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι χαρακτήρισε σήμερα καλό σημάδι την κοινή ανακοίνωση της Βρετανίας και της ΕΕ για συνέχιση των εμπορικών συνομιλιών τους και περιέγραψε ως σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή μια εμπορική συμφωνία για την μετά-Brexit εποχή.

Ύστατη προσπάθεια για εμπορική συμφωνία-2

«Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να αφήσουμε τους διαπραγματευτές να σημειώσουν πρόοδο-ακόμη και αυτή την τελευταία στιγμή. Η κοινή ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις του Brexit είναι ένα καλό σημάδι. Μια συμφωνία είναι σαφώς πολύ δύσκολη, αλλά πιθανή», έγραψε ο Κόβενι στο Twitter.

Σε κάθε περίπτωση, η έξοδος της Βρετανίας από τις προβλέψεις της κοινοτικής ζώνης θα επιφέρει μερικές μείζονες αλλαγές:

1. Ελεύθερα ταξίδια τέλος 

Από τον Ιανουάριο για να επισκεφθεί ένας Βρετανός χώρα της Ε.Ε., όπως επίσης την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν, θα πρέπει να διαθέτει διαβατήριο που δεν λήγει νωρίτερα από έξι μήνες. Επιπλέον χρειάζεται ταξιδιωτική ασφάλιση με κάλυψη υγείας, αλλά και ειδική άδεια για οδήγηση ή για να πάρει κανείς μαζί το κατοικίδιό του. Αντιστοίχως τα ταξίδια από Ε.Ε. προς Βρετανία απαιτούν διαβατήριο και άλλο ειδικό προγραμματισμό. 

2. Έλεγχος στα σύνορα

Οι Βρετανοί τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται χώρες της Σένγκεν έως και για 90 ημέρες χωρίς βίζα. Θα ελέγχονται τα έγγραφά τους στα σύνορα. 

3. Περισσότερη γραφειοκρατία 

Η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. δεν θα υφίσταται. Για όσους πολίτες της Ε.Ε. ζουν ήδη στη Βρετανία θα υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας έως και τις 30 Ιουνίου 2021 στο πλαίσιο της συμφωνίας αποχώρησης. Για να παρατείνουν την διαμονή τους θα πρέπει να καταθέσουν ειδική αίτηση στο πλαίσιο του προγράμματος EU Settlement Scheme ή να καταθέσουν αίτηση υπηκοότητας. Όσοι θέλουν στο εξής να περάσουν στην άλλη πλευρά για εργασία ή σπουδές θα πρέπει να εκδώσουν σχετική βίζα. 

4. Ανατιμήσεις και καθυστερήσεις στις εισαγωγές 
Εισαγωγείς και εξαγωγείς θα πρέπει να περνούν από τελωνειακούς ελέγχους. Ορισμένα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τροφίμων, φυτών και ζώων, θα πρέπει να φέρουν ειδικά πιστοποιητικά και άδειες. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής θα επιβληθούν δασμοί και ποσοστώσεις στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή