Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ο αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ο αριθμός φυλακισμένων δημοσιογράφων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 387 ανέρχονται οι δημοσιογράφοι που κρατούνται φυλακισμένοι σε όλον τον κόσμο, μέχρι τα τέλη του 2020. 

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans Frontières, RSF), ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν σταθερός σε σύγκριση με το περασμένο έτος και παρά την αύξηση των αυθαίρετων συλλήψεων που συνδέονται με την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

«Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο παραμένει σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» επισημαίνει η RSF.

Οι γυναίκες, «ολοένα πιο πολυάριθμες στο επάγγελμα, δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο», τονίζει ο γενικός γραμματέας της ΜΚΟ Κριστόφ Ντελουάρ. 

Σύμφωνα με τον απολογισμό, 42 εξ αυτών «στερούνται επί του παρόντος την ελευθερία τους», ενώ το 2019 ο αριθμός τους ήταν 31 (+35%). Οι 17 από αυτές φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Οι τέσσερις στη Λευκορωσία, στο επίκεντρο «μιας καταστολής άνευ προηγουμένου»,  μετά την επανεκλογή του Λουκασένκο,  ο οποίος κυβερνά από το 1994 και η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η επανεκλογή του έγινε με νοθεία.

Όπως και το 2019, η ΜΚΟ κατέγραψε ότι 389 δημοσιογράφοι (άνδρες και γυναίκες) ήταν φυλακισμένοι διότι έκαναν τη δουλειά τους, με πέντε χώρες να συγκεντρώνουν πάνω από τους μισούς (το 61%).

Η πλειονότητα των κρατούμενων βρίσκεται στην Κίνα, όπου έχουν φυλακιστεί 117 δημοσιογράφοι (επαγγελματίες και μη). Ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 34, η Αίγυπτος με 30, το Βιετνάμ με 28 και η Συρία με 27.

Από τη σχετική έρευνα προκύπτει αύξηση των συλλήψεων που συνδέονται με την υγειονομική κρίση, με 14 δημοσιογράφους να βρίσκονται στις φυλακές για την κάλυψη της πανδημίας του κορωνοϊού, 7 στην Κίνα.

Η ΜΚΟ (η οποία δημιούργησε τον Μάρτιο το Παρατηρητήριο-19, που είναι αφιερωμένο στο ζήτημα)  κατέγραψε «πάνω από 300 συμβάντα που συνδέονταν άμεσα με τη δημοσιογραφική κάλυψη της υγειονομικής κρίσης» από τον Φεβρουάριο ως τα τέλη Νοεμβρίου και στα οποία ενεπλάκησαν σχεδόν 450 δημοσιογράφοι.

Στην έκθεση του RSF διευκρινίζεται ότι μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου τετραπλασιάσθηκαν «οι αυθαίρετες προσαγωγές και συλλήψεις», που αντιπροσωπεύουν «το 35% των καταχρήσεων που καταγράφηκαν». Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από αυτό της σωματικής ή της ψυχολογικής βίας, άλλης μορφής εκβίασης.

«Οι νόμοι εξαίρεσης ή τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που υιοθετήθηκαν» στις περισσότερες χώρες για να ανακοπεί η εξάπλωση της πανδημίας «συνέβαλε» στον «περιορισμό της πληροφόρησης», εξηγεί η ΜΚΟ.

Σημειώνεται ότι «τουλάχιστον 54 δημοσιογράφοι επί του παρόντος κρατούνται όμηροι» στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ, με τον αριθμό τους να καταγράφει πάντως μείωση 5% σε ετήσια βάση.

Τέλος, η RSF κατέγραψε ακόμη ότι τέσσερις δημοσιογράφοι εξαφανίστηκαν το 2020, ενώ το 2019 δεν σημειώθηκε καμία περίπτωση «εξαφάνισης». Επρόκειτο για δημοσιογράφους από τη Μέση Ανατολή, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή