ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Σουδάν δεν ανήκει πλέον στις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία

Το Χαρτούμ περίμενε την κίνηση αυτή μετά την πτώση Ομάρ αλ Μπεσίρ, τον Απρίλιο του 2019

ΗΠΑ: Το Σουδάν δεν ανήκει πλέον στις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία

Οι ΗΠΑ απέσυραν επισήμως σήμερα το Σουδάν από τον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία και την είχαν περιλάβει σε αυτόν το 1993, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ στον λογαριασμό της στο Facebook.

«Αφού πέρασε η περίοδος των 45 ημερών μετά την ενημέρωση του Κογκρέσου, ο υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το έγγραφο που ακυρώνει τον χαρακτηρισμό του Σουδάν ως κράτους που στηρίζει την τρομοκρατία. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα 14 Δεκεμβρίου» γράφει η ανακοίνωση.

Το Χαρτούμ περίμενε την κίνηση αυτή μετά την πτώση Ομάρ αλ Μπεσίρ τον Απρίλιο του 2019, ελπίζοντας ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, καθώς η περίληψη του Σουδάν στον κατάλογο εμπόδιζε τις ξένες χώρες να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επενδύουν, υπό την απειλή κυρώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 19 Οκτωβρίου ότι θα αφαιρέσει το Σουδάν από τον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία. 

Στις 23 Οκτωβρίου οι αρχές του Σουδάν, αρνούμενες οποιονδήποτε «εκβιασμό», δέχθηκαν υπό αμερικανική πίεση να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Μετά την αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση, ο Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο στις 26 Οκτωβρίου για την αφαίρεση του Σουδάν από τον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία.