Τα Χριστούγεννα σε ρυθμούς πανδημίας – Πώς θα γιορτάσει ο πλανήτης

Τα Χριστούγεννα σε ρυθμούς πανδημίας – Πώς θα γιορτάσει ο πλανήτης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα στερηθεί φέτος την οικογένειά της, οι Γερμανοί το παραδοσιακό ζεστό κρασί, οι Ελβετοί τους χριστουγεννιάτικούς ύμνους της λειτουργίας: ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει αυτά τα περίεργα Χριστούγεννα όπως το επιβάλλει η Covid-19. 

Εκκλήσεις για προσοχή

Από την Γαλλία, μέχρι τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Νορβηγία, οι αρχές απευθύνουν εκκλήσεις για επιφυλακή παρά την ανάγκη για κοινωνικές επαφές και χαλάρωση έπειτα από αυτήν την οδυνηρή χρονιά.

«Είμαι εκείνος ο τύπος που σας κλέβει τα Χριστούγεννα», παραδέχθηκε ο Μπράιαν Πάλιστερ, ο πρωθυπουργός της καναδικής επαρχίας Μανιτόμπα, παρακαλώντας τους συμπολίτες του «να μην συναθροιστούν τα Χριστούγεννα».

«Εάν έχουμε τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, αυξημένες κοινωνικές επαφές, και μετά αποδειχθεί ότι ήταν τα τελευταία Χριστούγεννα με τους παππούδες, τότε θα έχουμε χάσει κάτι», είπε με συγκίνηση η Αγγελα Μέρκελ.

Χριστούγεννα με λιγότερους

Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες με τους μεγαλύτερους περιορισμούς στον αριθμό των συνδαιτυμόνων ανά νοικοκυριό τα Χριστούγεννα: ένας προσκεκλημένος ανά νοικοκυριό, δύο για τα άτομα που ζουν μόνα.

Οχι περισσότεροι από έξι ενήλικοι στο γιορτινό τραπέζι για την Γαλλία

Οι Νορβηγοί χαλαρώνουν λίγο την απαγόρευση για τις γιορτές και επιτρέπουν τις γιορτινές συγκεντρώσεις των δέκα ατόμων. «Θα χρειασθεί να αυτοσχεδιάσουμε και να μακρύνουμε το τραπέζι για να τηρήσουμε τις αποστάσεις», είπε η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός απροόπτου, οι οικογενειακές συναθροίσεις (τρία νοικοκυριά το πολύ) θα επιτρέπονται ανάμεσα στις 23 και 27 Δεκεμβρίου. Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος θα περάσουν, κατ΄εξαίρεσιν εφέτος, τις γιορτές στο κάστρο του Ουίνδσορ και όχι με όλη την οικογένεια στο Σάντριγχαμ.

Αντίθετα, στο Κεμπέκ ακυρώθηκε η απόφαση να επιτραπούν οι συγκεντρώσεις για ένα τετραήμερο τα Χριστούγεννα, λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Η Ιταλία θα εφαρμόσει πολύ αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα στις περιοχές από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και ανάμεσα σε κοινότητες στις 25, στις 26 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου.

Στο Βέλγιο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυκτα μέχρις τις 05.00 και στο Λουξεμβούργο όλη την περίοδο των γιορτών από τις 23.00 μέχρι τις 06.00.

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ζητεί την αποφυγή μετακινήσεων μεταξύ περιφερειών, εκτός των οικογενειακών επισκέψεων.

Στην Γαλλία, μόνο η παραμονή των Χριστουγέννων εξαιρείται της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Καταστήματα, εστιατόρια, θεάματα

Η Γερμανία κλείνει τα καταστήματα και απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους, καταργώντας για φέτος τα κιόσκια του Glühwein. Ηδη είναι κλειστά εστιατόρια, μπαρ, πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι.

Στην Γαλλία, άνοιξαν τα καταστήματα για τα ψώνια των Χριστουγέννων, όμως εστιατόρια και χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί.

Αντίθετα, στις χώρες όπου τα εστιατόρια λειτουργούν, θα μπορούν να κλείσουν αργότερα την Πρωτοχρονιά, όπως στην Ελβετία, όπου, όμως, ο ιατρικός κόσμος ζητεί το κλείσιμο ολόκληρης της χώρας λόγω της εκτόξευσης των κρουσμάτων.

Αλλαγές στις λειτουργίες

Ο πάπας θα επισπεύσει κατά δύο ώρες την «νυχτερινή λειτουργία» για να προλάβει την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η λειτουργία των Χριστουγέννων στην Βηθλεέμ θα γίνει χωρίς πιστούς.

Στην Ελβετία, οι χριστουγεννιάτικοι ύμνοι απαγορεύονται στις εκκλησίες.

Οι παραδόσεις θα περιμένουν 

Οι Αυστριακοί θα περάσουν τις γιορτές χωρίς τις χριστουγεννιάτικες αγορές,

Οι κάτοικοι της Μαδρίτης θα στερηθούν φέτος τις δώδεκα ρώγες σταφύλι που καταπίνουν τα μεσάνυκτα της Πρωτοχρονιάς στην Πουέρτα ντε Σολ.

Τα πυροτεχνήματα απαγορεύονται στο Βέλγιο, στην Γερμανία και την Ολλανδία, όπου η κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τα Επείγοντα από τραυματίες. 

Το Λονδίνο και το Παρίσι ματαίωσαν τις εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για την αλλαγή του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή