Σκληρό lockdown στο Λονδίνο και «νέα παραλλαγή» του ιού

Σκληρό lockdown στο Λονδίνο και «νέα παραλλαγή» του ιού

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκληρό lockdown πρόκειται να εισέλθει το Λονδίνο και τμήματα της νοτιοανατολικής Αγγλίας από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, καθώς υπάρχει απειλή η αύξηση των κρουσμάτων να ξεπεράσει τις δυνατότητες των υγειονομικών υπηρεσιών.

«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες είδαμε μία μεγάλη, εκθετική αύξηση του ιού σε όλο το Λονδίνο, το Κεντ, τμήματα του Έσσεξ και του Χέρτφορντσιρ. Αποφασίσαμε, επομένως, να θέσουμε το ευρύτερο Λονδίνο, το νότιο και δυτικό Έσσεξ και τις νότιες περιοχές του Χέρτφορντσιρ στην κλίμακα 3, δηλαδή στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού», ανέφερε ο Χάνκοκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο.

H μετάβαση στην κλίμακα 3 σημαίνει πρακτικά ότι χιλιάδες μπαρ, παμπ, καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις γύρω περιοχές.

Ανοικτές θα παραμείνουν μόνον οι υπηρεσίες του takeaway, του ντελίβερυ και του click & collect.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί σημαίνουν επίσης ότι τα θέατρα θα κλείσουν ξανά τις πόρτες τους στο κοινό, αλλά και ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται και πάλι χωρίς θεατές. 

Ωστόσο, ο «κανόνας των έξι» θα συνεχίζει να υφίσταται, δηλαδή άνθρωποι από διαφορετικά νοικοκυριά θα μπορούν να συναντώνται σε μικρές ομάδες σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα, δημοσίους κήπους, παιδικές χαρές ή υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις).

Nέα παραλλαγή του ιού

Την ανησυχία στη Μεγάλη Βρετανία επιτείνει η είδηση, και πάλι δια στόματος του υπουργού Υγείας, ότι τουλάχιστον 60 υγειονομικές δομές στην Αγγλία κατέγραψαν και ανέφεραν μία παραλλαγή του ιού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χάνκοκ, σημείωσε ότι η νέα αυτή εκδοχή μπορεί να σχετίζεται με ταχύτερη διάδοση του ιού.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διευκρίνισε πάντως ότι «τίποτε δεν υποδεικνύει» ότι η νέα παραλλαγή του ιού επιφέρει βαρύτερη μόλυνση ή ότι τα εμβόλια δεν έχουν αποτελεσματικότητα έναντι αυτού.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, Skynews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή