BREXIT

Ένα βήμα πίσω από τον Τζόνσον

Ένα βήμα πίσω από τον Τζόνσον

Αμυδρό φως μέσα από την πυκνή ομίχλη που περιβάλλει τις βασανιστικές διαπραγματεύσεις για το Brexit διαβλέπει η ευρωπαϊκή πλευρά, παρότι η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον επιμένει, τουλάχιστον στη δημόσια ρητορική της, ότι η έξοδος χωρίς εμπορική συμφωνία παραμένει το πιθανότερο σενάριο.

«Υπάρχει κινητικότητα, αυτό είναι καλό. Μιλάμε για ένα νέο ξεκίνημα με παλαιούς φίλους. Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά είναι κρίσιμη», δήλωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου.

Την Κυριακή εξέπνευσε η τελευταία προθεσμία που είχαν θέσει και οι δύο πλευρές για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, αλλά Τζόνσον και Φον ντερ Λάιεν αποφάσισαν να διανύσουν «ένα ακόμη μίλι» στον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων, ελπίζοντας ότι θα αποτραπεί την τελευταία στιγμή το ενδεχόμενο του άτακτου Brexit. Βάσει της ισχύουσας συμφωνίας εξόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει, την 1η Ιανουαρίου του 2021, από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και την τελωνειακή ένωση. Την πεποίθησή του ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ακόμη δυνατή εξέφρασε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πρεσβευτών των «27» για την πορεία των συνομιλιών.

Ένα βήμα πίσω από τον Τζόνσον-1
«Υπάρχει κινητικότητα, αυτό είναι καλό. Μιλάμε για ένα νέο ξεκίνημα με παλαιούς φίλους. Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά είναι κρίσιμη», δήλωσε χθες η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ. A.P. / Olivier Hoslet).

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε προσέγγιση σε ένα από τα τρία θέματα ασυμφωνίας, τον μηχανισμό διαιτησίας για την επίλυση μελλοντικών διαφορών. Η ίδια πηγή υποστήριζε ότι η προσέγγιση έγινε δυνατή ύστερα από υποχώρηση του Λονδίνου. Ωστόσο, παρέμεναν μέχρι χθες αγεφύρωτες οι διαφορές για τα αλιευτικά δικαιώματα της Ε.Ε. στα βρετανικά ύδατα και για το κατά πολύ σοβαρότερο θέμα της εξασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού, κάτι που απαιτεί συμμόρφωση της Βρετανίας με σειρά ευρωπαϊκών κανόνων που θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και τις κρατικές επιδοτήσεις επιχειρήσεων.

Επισήμως, η κυβέρνηση Τζόνσον εμφανιζόταν περισσότερο συγκρατημένη από τις Βρυξέλλες για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι οι πιθανότητες γέρνουν προς την πλευρά της μη επίτευξης συμφωνίας, αν και προσέθεσε ότι «όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα». Χθες, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Λονδίνο δήλωσε ότι υπάρχει δυνατότητα αίσιας έκβασης των διαπραγματεύσεων και ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια μέχρις ότου εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Εκατέρωθεν της Μάγχης, στο Ντόβερ της Αγγλίας και στο Καλέ της Γαλλίας, οι ουρές των φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα έχουν ήδη αρχίσει να μακραίνουν ανησυχητικά. Εκφράζοντας τη σκληρή γραμμή της χώρας του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε χθες ότι «στην περίπτωση μη συμφωνίας οι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί» και ότι η Γαλλία δεν έχει να χάσει πολλά πράγματα γιατί ο όγκος του εμπορίου της με το μεγάλο νησί είναι σχετικά μικρός. «Λυπάμαι που οι Βρετανοί φίλοι μας έχουν να πληρώσουν το τίμημα, γιατί πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού, πληρώνουν το τίμημα για τα ψεύδη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.