Σκληρό lockdown και πιέσεις Σπαν για το εμβόλιο

Σκληρό lockdown και πιέσεις Σπαν για το εμβόλιο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ακόμη μία διαμάχη ανάμεσα στην ταχύτητα και στην ασφάλεια εκτυλίσσεται στη Γερμανία, με αφορμή την προβλεπόμενη ημερομηνία έγκρισης του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Λίγο πριν από το σκληρό lockdown, που ξεκινάει την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν προέτρεψε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να εγκρίνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech «το ταχύτερο δυνατόν».

«Πρόκειται για την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ικανότητα δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», έγραψε ο Σπαν στο Twitter. «Οσο νωρίτερα ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς τόσο περισσότερο θα μειώσουμε τον πόνο και θα προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους». Η Γερμανία είναι έτοιμη να χορηγήσει 3-4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στους πιο ευάλωτους τον Ιανουάριο και συνολικά 11 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

H εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ, είπε ότι η υπηρεσία «εργάζεται επί 24ώρου βάσεως» για να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης, αλλά υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται ούτε για τυπικότητες ούτε για ανούσιες καθυστερήσεις. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μάς έχουν πει ότι θέλουν γρήγορη έγκριση, αλλά, πιο σημαντικό, θέλουν μια ενδελεχή αξιολόγηση της ωφέλειας και των κινδύνων του εμβολίου ώστε να είναι βέβαιοι ότι είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και υψηλής ποιότητας», προσέθεσε. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα του ΕΜΑ προέβλεπε έγκριση του εμβολίου στις 29 Δεκεμβρίου, «αλλά οι ημερομηνίες βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση», σημείωσε η Κουκ. Χθες το πρωί, το αμερικανικό κέντρο ελέγχου λοιμώξεων ενέκρινε το εμβόλιο, το οποίο έχει επίσης εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές του Καναδά. Σε κάθε περίπτωση, η έλευση του εμβολίου δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα την επιδημιολογική εικόνα. 

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε την επιβολή σκληρών απαγορευτικών μέτρων από αύριο στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Στις εν λόγω περιοχές ανιχνεύθηκε μετάλλαξη της COVID-19, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσον η νέα παραλλαγή του ιού ευθύνεται για τα επιπλέον κρούσματα ή είναι πιο φονική. Το θέμα ερευνάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή