Κολομβία: Ο ΟΗΕ κατέγραψε 66 σφαγές με 255 νεκρούς το 2020

Κολομβία: Ο ΟΗΕ κατέγραψε 66 σφαγές με 255 νεκρούς το 2020

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατέγραψε 66 σφαγές, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 άνθρωποι, καθώς και 120 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2020 στην Κολομβία, όπως τόνισε χθες, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση στις αρχές στην Μπογοτά να «λάβουν μέτρα για την προστασία» ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, «καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας από μέρους μη κρατικών ομάδων, εγκληματικών οργανώσεων και άλλων ένοπλων στοιχείων στην Κολομβία, οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο αγρότες, αυτόχθονες και αφροκολομβιανούς», τονίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Σύμφωνα με την κυρία Μπατσελέτ, στη μακάβρια καταμέτρηση πρέπει να προστεθούν οι δολοφονίες 244 πρώην μελών της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών FARC μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το 2016 με την κυβέρνηση του τότε προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Δυστυχώς, η βία στην Κολομβία έχει μετατραπεί σε κοινοτοπία έπειτα από δεκαετίες ένοπλης σύρραξης, αλλά κανένας δεν θα έπρεπε να το ανέχεται αυτό», υπογράμμισε η πρώην πρόεδρος της Χιλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της, η φυλή αυτοχθόνων Πάες, γνωστή επίσης με την ονομασία Νάσα, υφίσταται ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το εντεινόμενο κύμα βίας. Τουλάχιστον εξήντα έξι μέλη της δολοφονήθηκαν μέσα στη χρονιά.

Η δολοφονία του ηγέτη των αυτοχθόνων Μιγκέλ Ταπί Ρίτο την 3η Δεκεμβρίου ανάγκασε περίπου 900 μέλη της φυλής Πάες να τραπούν σε φυγή, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν σε κοντινή πόλη, ζητώντας από τις αρχές να τους προστατεύσουν.

«Απευθύνω έκκληση στις κολομβιανές αρχές να λάβουν πιο ισχυρά και πολύ πιο αποτελεσματικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς από αυτή την φρικιαστική και πανταχού παρούσα βία», επέμεινε η Μισέλ Μπατσελέτ.

Η κυρία Μπατσελέτ κάλεσε να διαλυθούν εγκληματικές οργανώσεις που πήραν τη σκυτάλη από διάφορες ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης του 2016.

Η ίδια ζήτησε να διενεργηθούν έρευνες σε βάθος, αμερόληπτες, ανεξάρτητες και διαφανείς, όσον αφορά τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμώντας ότι παρότι οι υπηρεσίες της γενικής εισαγγελίας κάνουν καλή δουλειά, πρέπει να φθάσουν πολύ πιο πέρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή