ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 1,6 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

ΗΠΑ: 1,6 εκατ. παιδιά έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Σχεδόν 1.640.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια, αριθμός που αναλογεί στο 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας.

Από την 3η ως τη 10η Δεκεμβρίου, διαγνώστηκαν 178.823 μολύνσεις παιδιών. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία στην επικράτεια των ΗΠΑ, τονίζεται στην έκθεση. Σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 23%, κατά την ίδια πηγή.

Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 2.179 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, διευκρινίζεται.

Ωστόσο, οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία αποτελούν το 1,2 ως 2,9% του συνόλου. Ενώ οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αντιστοιχούν μόλις στο 0-0,21% των συνολικών.

Ένδεκα αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από 50.000 κρούσματα μεταξύ των παιδιών, 13 ανέφεραν πως το 15% ή ακόμη υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 είναι παιδιά, ενώ σε 10 ο δείκτης των μολύνσεων ανέρχεται σε πάνω από 3.500 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο φορείς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», σημειώνεται στην έκθεση.

Η πρόεδρος της AAP, η Σάλι Γκόζα, απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες οι οποίες ετοιμάζουν εμβόλια να «συμπεριλάβουν μικρότερα παιδιά στις (κλινικές) δοκιμές τους όταν είναι ασφαλές να γίνει αυτό», ώστε να επιτραπεί τα «παιδιά όλων των ηλικιών και των φυλετικών ομάδων να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία τους το φθινόπωρο».

«Το πόσο μακρύ θα είναι το τούνελ» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού «θα εξαρτηθεί από το εάν οι Αμερικανοί θα εφαρμόζουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την εξάπλωση του ιού: την κοινωνική απόσταση, τη χρήση μασκών, την αποφυγή συναθροίσεων, το πλύσιμο των χεριών και τον εμβολιασμό» μόλις καταστεί εφικτός, πρόσθεσε η κυρία Γκόζα.

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν τη Δευτέρα στην έναρξη εκστρατείας ανοσοποίησης γιγαντιαίων διαστάσεων, μετά την έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης ενός πρώτου εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 303.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Xinhua