Μόσχα κατά Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Μόσχα κατά Ουάσιγκτον για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυναμία να ακολουθήσει «τον ανταγωνισμό, με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού» καταλογίζει η Μόσχα στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400.

«Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρόλο που αυτές οι προσπάθειες είναι έκνομες. Σε αυτές εντάσσονται και οι μονομερείς κυρώσεις και στον τομέα του στρατιωτικό βιομηχανικού συμπλέγματος», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ένα παρόμοιο σχήμα, σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και στον τομέα των ΜΜΕ, τον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς. «Παντού επικρατεί μία και μόνη αντίληψη, η οποία λέει, να βοηθάμε τους εαυτούς μας, τους παραγωγούς μας, τους επιχειρηματίες μας με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ερντογάν: Επίθεση εναντίον της τουρκικής κυριαρχίας

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα για την απόκτηση ρωσικών συστημάτων S-400 δεν θα πετύχουν τον στόχο τους εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για εχθρική στάση των ΗΠΑ και για ευθεία επίθεση ενάντια στην τουρκική κυριαρχία.

Σε δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αποτραπούν οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι καμία χώρα δεν έχει υποστεί κυρώσεις βάσει της νομοθεσίας CAATSA πέρα από την Τουρκία, η οποία -όπως συμπλήρωσε- είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Τι είδους συμμαχία είναι αυτή;» διερωτήθηκε.

Τις προηγούμενες ημέρες, τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων).

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή