Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς ο Τζο Μπάιντεν ολοκληρώνει τον σχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου. Εχοντας ήδη επιλέξει για βασικά αξιώματα παλαιούς συνεργάτες του και έμπειρα στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα, ο εκλεγμένος πρόεδρος επιδιώκει να ενισχύσει το υπουργικό του συμβούλιο με νέο αίμα, ανοίγοντας δρόμο για πολιτικούς της επόμενης γενιάς.

Οπως έγινε γνωστό από το επιτελείο του, ο Μπάιντεν θα αναθέσει το υπουργείο Μεταφορών στον 38χρονο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών. Βετεράνος του πολέμου στο Αφγανιστάν και πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, μιας μικρής πόλης της Ιντιάνα, ο Μπούτιτζιτζ διεκδίκησε εναντίον του το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και εντυπωσίασε για τη δυναμική εκστρατεία του, εγγράφοντας πολιτικές υποθήκες για το μέλλον. 

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Μπάιντεν σκοπεύει να ενισχύσει το επιτελείο του στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής –μια από τις προτεραιότητες της προεδρίας του– με δύο γυναίκες: την πρώην κυβερνήτρια του Μίσιγκαν Τζένιφερ Γκράνχολμ, η οποία προορίζεται για υπουργός Ενέργειας, και την Τζίνα Μακάρθι, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, η οποία θα αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στην υπόθεση του κλίματος.

Κορυφαία προτεραιότητα του νέου προέδρου θα είναι η ταχεία και δίκαιη διανομή του εμβολίου για την COVID-19. Την Τρίτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί άμεσα και δημοσίως ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο εμβόλιο, ακολουθώντας τη συμβουλή του επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων Αντονι Φάουτσι, ο οποίος χαρακτήρισε τον εμβολιασμό του «υπόθεση εθνικής ασφαλείας».

Μετά την αναγνώριση της νίκης Μπάιντεν από τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, η σιωπή στο στρατόπεδο του Τραμπ έσπασε και πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος έπραξαν το ίδιο. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί με τον Αντονι Μπλίνκεν, τον άνθρωπο που έχει επιλεγεί από τον Μπάιντεν για το Στέιτ Ντιπέρτμεντ. Σε πείσμα όλων αυτών, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν εννοούσε μέχρι χθες να παραδεχθεί την ήττα του. Με ανάρτησή του στο Twitter έκανε και πάλι λόγο για «τρομακτικές αποδείξεις περί νοθείας», ενώ πληροφορίες του Associated Press τον εμφανίζουν αποφασισμένο να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης τον ορισμό ειδικού ανακριτή για να διερευνηθούν φορολογικές υποθέσεις του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του εκλεγμένου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή