Η ευρωπαϊκή «κυβερνοασπίδα» στην εποχή του 5G

Η ευρωπαϊκή «κυβερνοασπίδα» στην εποχή του 5G

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανανεωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για την κυβερνοασφάλεια παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία προσπάθεια να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών στη θωράκιση ζωτικών υποδομών, καθώς η Ευρώπη εισέρχεται στην εποχή του 5G και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ευρωπαϊκοί θεσμοί και υπηρεσίες έχουν δεχθεί περίπου 800 κυβερνοεπιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, η Επιτροπή στοχεύει να ενισχυθεί ο ρόλος της Ενωσης διεθνώς στη διαχείριση του κυβερνοχώρου, που αναδεικνύεται σε ζωτικό πεδίο γεωπολιτικού και οικονομικού ανταγωνισμού.

«Η εποχή της αθωότητας έχει παρέλθει […] η Ευρώπη είναι βασικός στόχος» κυβερνοεπιθέσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στη συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσίασε τη στρατηγική μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, και τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Ο κ. Σχοινάς έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. «Τα εργαλεία που διαθέτουμε είναι μιας άλλης εποχής· πρέπει να τα εκσυγχρονίσουμε, να τα ενισχύσουμε και να τα προσαρμόσουμε», τόνισε.

Ο κ. Μπρετόν, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η νέα «κυβερνοασπίδα» που επιδιώκει να δημιουργήσει η Ε.Ε. (ένα δίκτυο κέντρων κυβερνοασφάλειας που θα τροφοδοτείται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης) θα επιτρέπει τον πρώιμο εντοπισμό των απειλών «πριν διεισδύσουν» στα δίκτυα ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η νέα στρατηγική, σύμφωνα με την Επιτροπή, «έχει ως στόχο να διαφυλάξει ένα παγκόσμιο και ανοικτό Διαδίκτυο, παρέχοντας ταυτόχρονα διασφαλίσεις, όχι μόνο για την εγγύηση της ασφάλειας, αλλά και για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων».

Σχετικά με τις ζωτικές υποδομές, διευρύνεται ο ορισμός τους πέρα από εταιρείες ενέργειας και μεταφορών (θα περιλαμβάνει πλέον, μεταξύ άλλων, τα νοσοκομεία, τα ερευνητικά εργαστήρια, τα κέντρα δεδομένων αλλά και τη δημόσια διοίκηση). Οι υπεύθυνοι των εταιρειών και των οργανισμών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να εφαρμόσουν πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, η μη τήρηση των οποίων μπορεί για πρώτη φορά να τιμωρηθεί με πρόστιμα. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν τα μέτρα που λαμβάνουν στο πεδίο αυτό και την παρακολούθησή τους.

Οσον αφορά τη διεθνή πτυχή, ο κ. Μπορέλ θα υποβάλει προτάσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση επιθέσεων, αλλά και τη συνολική διαμόρφωση προτύπων για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή