Οι κινήσεις Μακρόν που έφεραν ντόμινο καραντίνας

Οι κινήσεις Μακρόν που έφεραν ντόμινο καραντίνας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη του «δημόσια» εμφάνιση αφότου διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό έκανε το απόγευμα της Πέμπτης ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρίαση για ζητήματα διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας. Ήταν καθισμένος πίσω από ένα γραφείο και φορούσε ζιβάγκο, σακάκι καθώς και μάσκα προσώπου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, είναι «πολύ πιθανόν» προσβλήθηκε από την Covid κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν έχει τεθεί σε καραντίνα στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά συνεχίζει να εργάζεται εξ αποστάσεως, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο που τον «εγκαλούν» ότι εσχάτως είχε εγκαταλείψει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Μόλις τη Δευτέρα, τρεις ημέρες δηλαδή πριν νοσήσει, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εμφανιστεί να υποδέχεται στο Ελιζέ τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία με μία θερμή χειραψία, και σχεδόν αγκαλιάζοντας τον 70χρονο επισκέπτη του.

Φορούσαν αμφότεροι μάσκες αλλά ο Μακρόν έσπασε τον υπ’ αριθμόν κανόνα της κυβέρνησής του: Όχι χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά.

Σημειωτέον ότι και ο Άνχελ Γκουρία έχει τεθεί σε προληπτική καραντίνα. 

Οι κινήσεις Μακρόν που έφεραν ντόμινο καραντίνας-1

Από το namaste στα κοινοβουλευτικά τραπεζώματα

Ο Μακρόν ήταν ανέκαθεν των ένθερμων χαιρετισμών, αγκαλιάζοντας ηγέτες, ή και φιλώντας τους και χτυπώντας τους φιλικά στην πλάτη

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο Μακρόν επέλεξε πάντως τη «γροθιά» ως μέσο χαιρετισμού των ευρωπαίων εταίρων, ενώ στο Ελιζέ υπεδέχθη τον Σαρλ Μισέλ και τον Πέδρο Σάντσεθ με τον χαιρετισμό του αγκώνα και χτυπήματα στην πλάτη.

Εξίσου προσεκτικοί ήταν οι χαιρετισμοί του και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, μέρες προτού βάλει τη χώρα σε πανεθνικό lockdown, αντικατέστησε την παραδοσιακή χειραψία με τον ινδικό χαιρετισμό namaste, όταν συναντήθηκε με τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας στο Παρίσι, τοποθετώντας τα χέρια του σε θέση προσευχής και πραγματοποιώντας μία μικρή υπόκλιση.

Τον συγκεκριμένο χαιρετισμό επανέλαβε και τον Ιούνιο, όταν συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα Κάρολο της Αγγλίας, ενώ διατήρησε τις απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις όταν είδε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Όμως στις 28 Οκτωβρίου, όταν ανακοίνωσε την επιβολή του δεύτερου lockdown, συμπεριέλαβε τον εαυτό του σε εκείνους που δεν είχαν τηρήσει με ευλάβεια τους κανόνες περί κοινωνικών αποστάσεων και προσωπικής υγιεινής. «Έπρεπε όλοι να είχαμε τηρήσει περισσότερο τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικών αποστάσεων, ειδικά με τους φίλους και τις οικογένειες μας», ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωσή του.

Και διερωτήθηκε: «Είναι τώρα ώρα να ζητάμε συγνώμη;»

Την Τρίτη, τέλος, παρέθεσε γεύμα με περίπου 20 κοινοβουλευτικούς ηγέτες και την Τετάρτη δείπνησε με καμιά δεκαριά βουλευτές, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές και σε αντίθεση με τις συστάσεις της κυβέρνησής του για όχι περισσότερους από έξι φιλοξενουμένους στα εορταστικά τραπέζια της περιόδου.

Αρνητική η Μπριζίτ Μακρόν

Αρνητική, πάντως στο τεστ του κορωνοϊού, βρέθηκε η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της.

Αρνητικός στον νέο κορωνοϊό βρέθηκε επίσης ο Μίχολ Μάρτιν, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος υποβλήθηκε προληπτικά σε εξετάσεις επειδή είχε συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με τον Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είναι επίσης αρνητικός αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, για προληπτικούς λόγους. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Ελιζέ την Δευτέρα και στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δύο ηγέτες φορούσαν μάσκες και δεν αντάλλαξαν χειραψία.

Από τη Λισαβόνα έγινε γνωστό ότι και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα βρέθηκε αρνητικός στην Covid – 19, ενώ αρνητικός είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή