Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη Ε.Ε. στις 27-29 Δεκεμβρίου

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στα κράτη-μέλη Ε.Ε. στις 27-29 Δεκεμβρίου

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις 27-29 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε μέσω Twitter χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια ανάρτηση που φάνηκε να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Οπως δήλωσε –πιο προσεκτικά– ο Ερίκ Μαμέρ, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) γνωμοδοτήσει θετικά την προσεχή Δευτέρα για το εμβόλιο των Pfizer-BioΝΤech, οι παραδόσεις των δόσεων από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο και στη Γερμανία θα ξεκινήσουν στις 26 Δεκεμβρίου.

Σχολιάζοντας το tweet της κ. Φον ντερ Λάιεν με δική του ανάρτηση, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς –ένας εκ των Ευρωπαίων ηγετών που είχαν επικρίνει τον EMA για την καθυστέρηση στην έγκριση του εμβολίου– ανακοίνωσε ότι η Αυστρία θα είναι μία από τις χώρες που θα ξεκινήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου. «Κάθε μέρα [που χάνεται] στη μάχη κατά της πανδημίας στην Ευρώπη σημαίνει χίλιους θανάτους και αμέτρητους ανθρώπους που φοβούνται για τις δουλειές τους», σημείωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία επίσης ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν να χορηγούν το εμβόλιο στις 27 του μηνός. Το ίδιο προτίθεται να κάνει και η Ελλάδα αν παραλάβει τις πρώτες δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, η Κομισιόν αποφάσισε την Τρίτη να ασκήσει το δικαίωμα που αποτελεί μέρος της σύμβασης προαγοράς που έχει συνάψει με την Pfizer και την BioNTech για έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους (εκτός από τα 200 εκατομμύρια που ήταν η αρχικά συμφωνηθείσα ποσότητα). Οι επιπλέον δόσεις θα πωληθούν στην ίδια τιμή (15,50 ευρώ), αλλά το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Συνομιλίες με Novavax

Χθες, η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις προκαταρκτικές συνομιλίες με τη Novavax για το έβδομο υποψήφιο εμβόλιο κατά της COVID-19. Μένει τώρα να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της σύμβασης, που θα αφορά άλλα 200 εκατομμύρια δόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή