Μέτωπο Ρωσίας – Κίνας κατά της Γερμανίας

Μέτωπο Ρωσίας – Κίνας κατά της Γερμανίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Εντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ μεταξύ Γερμανίας, από τη μία, και Ρωσίας και Κίνας, από την άλλη. «Δεν θα μας λείψετε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στο σώμα, καθώς εκπνέει η διετής θητεία του Βερολίνου ως προσωρινού μέλους του Σ.Α. του ΟΗΕ. 

Αφορμή για την οξύτατη σύγκρουση ήταν η καταγγελία της Γερμανίας ότι αμφότερες οι χώρες εμποδίζουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. «Είναι εξαιρετικά κυνικό» Μόσχα και Πεκίνο να διαμαρτύρονται ότι δεν φτάνει η βοήθεια στη δοκιμαζόμενη χώρα. Θα έπρεπε να εξετάσουν τις θέσεις τους και να επιτρέψουν τη συνοριακή διέλευση τροφίμων και φαρμάκων προκειμένου να φτάσουν τα εφόδια στους Σύρους πολίτες, είπε ο Κρίστοφ Χόισγκεν, πρέσβης της Γερμανίας στον ΟΗΕ. «Η Ρωσία δεν υποστηρίζει απλώς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, αλλά έχει ευθύνη για τα δεινά και τον θάνατο ανθρώπων στη χώρα», είπε.

Ο Ρώσος αναπληρωτής εκπρόσωπος Ντμίτρι Πολιάνσκι αντέτεινε ότι η Δύση και η Γερμανία ευθύνονται με τη στάση τους για το γεγονός ότι ο συριακός λαός υποφέρει. Και πρόσθεσε ότι πολλές χώρες που ήταν υπέρ μιας συμμετοχής της Γερμανίας στο σώμα ως μονίμου μέλους επανεξετάζουν τη θέση τους, αναρωτώμενα κατά πόσον έχει χώρο τόσος κυνισμός στο Σ.Α. Ανάλογες επιφυλάξεις διετύπωσε και το Πεκίνο. 

«Δύσκολη» χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Βερολίνου σε μόνιμη βάση στο σώμα ο Κινέζος διπλωμάτης Γιάο Σαογιούν. «Η παρουσία της Γερμανίας στο Σ.Α. δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου, ούτε σε αυτές του σώματος», σχολίασε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή