Καταδίκη εις βάρος της Ουγγαρίας

Καταδίκη εις βάρος της Ουγγαρίας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταδικαστική απόφαση εναντίον της Ουγγαρίας εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κρίνοντας ότι η κυβέρνησή της παραβίασε το δικαίωμα προσφύγων και μεταναστών να διεκδικήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν προσήγαγε την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον αμφιλεγόμενο νόμο που θέσπισε η κυβέρνηση του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν το 2015, στην κορύφωση του προσφυγικού ρεύματος από τα Βαλκάνια. Οι ουγγρικές αρχές δημιούργησαν δύο «ζώνες τράνζιτ», στα σύνορα με τη Σερβία, όπου εγκλώβισαν τους αιτούντες άσυλο, μετατρέποντάς τους από πρόσφυγες σε κρατουμένους. Τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε απαιτήσει από τις ουγγρικές αρχές να απελευθερώσουν τους πρόσφυγες και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διαλύσει τις δύο ζώνες.

Στη χθεσινή του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, τονίζει ότι καμία χώρα-μέλος δεν νομιμοποιείται να στερεί από τους πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα χαρακτήρισε «άνευ αντικειμένου» την απόφαση, καθώς οι ζώνες τράνζιτ έχουν ήδη καταργηθεί, προσέθεσε όμως ότι η κυβέρνησή της θα επιμείνει στον αυστηρό έλεγχο των συνόρων.

Μια άλλη καταδικαστική απόφαση για το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, το Φιντές, ήρθε από τις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), που συσπειρώνει συντηρητικά κόμματα της ηπείρου, επέβαλε κυρώσεις στον επικεφαλής του Φιντές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ταμάς Ντόιτς, ο οποίος είχε παρομοιάσει την τοποθέτηση του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ΕΛΚ, με την Γκεστάπο και τη Στάζι. Ομάδα περίπου σαράντα ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, με επικεφαλής τον Αυστριακό Οτμάρ Καράς, είχε προτείνει τη διαγραφή του Ντόιτς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά επικράτησε η μετριοπαθέστερη λύση της δημόσιας αποδοκιμασίας και της επιβολής κυρώσεων, με την αναστολή συγκεκριμένων δικαιωμάτων του.

Στο μεταξύ, περί τους 250 βουλευτές της Γερμανίας απηύθυναν «χριστουγεννιάτικη έκκληση» στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δεχθεί την εγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, σε αριθμούς που να υπερβαίνουν τις προβλεπόμενες από τις ευρωπαϊκές συμφωνίες ποσοστώσεις. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να συστήσει και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, φιλοξενώντας περισσότερους πρόσφυγες από ελληνικά νησιά.

Στην έκκληση γίνεται λόγος για «ολέθριες συνθήκες, από πλευράς υγιεινής και εφοδίων» σε ορισμένους καταυλισμούς, ενώ ειδική μνεία γίνεται στον Καρά Τεπέ, ο οποίος χαρακτηρίζεται χειρότερος και από τον προηγούμενο καταυλισμό της Μόριας. Την έκκληση υπογράφουν κυρίως βουλευτές από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά, αλλά και αρκετοί Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι. Από τον περασμένο Απρίλιο, η Γερμανία έχει δεχθεί περί τους 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα, με τους τελευταίους 88 να φθάνουν στη χώρα χθες.

Την ίδια στιγμή, όμως, η γερμανική οργάνωση προσφύγων Flüchtlingsrat κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου ξανάρχισε τις απελάσεις Αφγανών μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους, και μάλιστα τη στιγμή που η πανδημία της COVID-19 βρίσκεται σε έξαρση. Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις της Γερμανίας καυτηρίασαν την επανάληψη των επαναπροωθήσεων μεταναστών στο Αφγανιστάν, οι οποίες είχαν «παγώσει» από τον περασμένο Μάρτιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή