ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κίνα: Σχέδιο εμβολιασμού 50 εκατ. ανθρώπων έως τις αρχές Φεβρουαρίου

Κίνα: Σχέδιο εμβολιασμού 50 εκατ. ανθρώπων έως τις αρχές Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, που κρίνεται πως έχουν προτεραιότητα ενόψει των μαζικών μετακινήσεων λόγω του νέου σεληνιακού έτους, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post.

Μάλιστα, το Πεκίνο σκοπεύει να διανείμει 100 εκατ. δόσεις εμβολίων που παράγονται από τις Sinopharm και Sinovac Biotech, κατά το δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει ήδη χορηγήσει άδειες για την κατεπείγουσα χρήση δύο εμβολίων της Sinopharm και ενός της Sinovac Biotech. Παράλληλα, έχει εγκρίνει τη χρήση ενός τέταρτου, της CanSino Biologics, για χρήση στις ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κινέζοι αξιωματούχοι κλήθηκαν να έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανοσοποίησης ως τη 15η Ιανουαρίου και τη δεύτερη ως την 5η Φεβρουαρίου.

Η μαζική ανοσοποίηση ομάδων, στις οποίες δίνεται προτεραιότητα, έχει σκοπό τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των επταήμερων διακοπών επ’ ευκαιρία του νέου σεληνιακού έτους.

Υψηλή προτεραιότητα θεωρείται πως έχουν τα στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, των τελωνείων, άνθρωποι που χειρίζονται φορτία, εργάζονται στις μεταφορές και στον εφοδιασμό.

Η επαρχία Σετσουάν ενδέχεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα την ανοσοποίηση ανθρώπων ηλικιωμένων ή/και με υποκείμενα νοσήματα, αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ομάδων στις οποίες δίνεται προτεραιότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Θεωρείται πως η Κίνα έχει θέσει εδώ και αρκετούς μήνες την επιδημία υπό έλεγχο, ανακοινώνοντας ελάχιστα — αναλογικά με τον πληθυσμό της — κρούσματα SARS-CoV-2 σε ημερήσια βάση (12 χθες Πέμπτη, 7 προχθές Τετάρτη, 86.789 συνολικά).

Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επιπλέον, έχει να ανακοινώσει θάνατο εξαιτίας της COVID-19 από την άνοιξη (ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παραμένει αμετάβλητος στα 4.634, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 304 άνθρωποι με κορωνοϊό με μόλις τους οκτώ εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση.