Πλοιάριο-φάντασμα με 650 κιλά κοκαΐνη στις Νήσους Μάρσαλ

Πλοιάριο-φάντασμα με 650 κιλά κοκαΐνη στις Νήσους Μάρσαλ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΗΣΟΙ ΜΑΡΣΑΛ. Πλοίο-φάντασμα, το οποίο εξόκειλε σε απομακρυσμένη ατόλη του Ειρηνικού ωκεανού, βρέθηκε να είναι φορτωμένο με 650 κιλά κοκαΐνη. Το μικρό σκάφος, μήκους 5,4 μέτρων, κατασκευασμένο από υαλόνημα, εντοπίστηκε σε παραλία της ατόλης Αϊλούκ των Νήσων Μάρσαλ, αλυσίδα κοραλλιογενών υφάλων και ηφαιστειογενών νήσων μεταξύ των Φιλιππίνων και της Χαβάης. Η κοκαΐνη ήταν προσεκτικά συσκευασμένη σε στεγανά δέματα του ενός κιλού, σύμφωνα με την αστυνομία των Νήσων Μάρσαλ, η οποία περισυνέλεξε και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου, καίγοντάς το σε κλίβανο. Φωτογραφίες του φορτίου εμφανίζουν λεκιασμένα, κιτρινισμένα πλαστικά πακέτα, με σφραγισμένα τα γράμματα «KW» σε φουτουριστικό σχήμα.

Κάτοικος της ατόλης Αϊλούκ, με πληθυσμό 400 ανθρώπων, εντόπισε πρώτος το σκάφος την περασμένη εβδομάδα. Το πλοιάριο είχε σφηνώσει στα κοράλλια, ενώ οι ντόπιοι δεν κατάφεραν παρά τις προσπάθειές τους να το αποκολλήσουν. Ερευνώντας τα εσωτερικό του, διαπίστωσαν την ύπαρξη κρύπτης κάτω από το πάτωμα, όπου βρισκόταν αποθηκευμένη η κοκαΐνη. Οι κάτοικοι ενημέρωσαν τις Αρχές και η αστυνομία μετέφερε το παράνομο φορτίο στην πρωτεύουσα των Μάρσαλ, Ματζούρο, που βρίσκεται σε άλλο νησί του συμπλέγματος.

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο των Ν. Μάρσαλ διέταξε την καύση του φορτίου κοκαΐνης σε κλίβανο. Η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών DEA ζήτησε και έλαβε δείγμα των ναρκωτικών, βάρους 2 κιλών, για να προβεί σε χημική τους ανάλυση με στόχο τον εντοπισμό της προέλευσής τους. Η συνολική αξία του φορτίου υπολογίζεται στα 80 εκατ. δολάρια, ενώ οι Αρχές εκτιμούν ότι το σκάφος εγκαταλείφθηκε για άγνωστη αιτία από το πλήρωμά του στα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής, για να παρασυρθεί από τα ρεύματα του Ειρηνικού και να καταλήξει στην παραλία της ατόλης ένα ή ακόμη και δύο χρόνια αργότερα.

Παρότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που εντοπίζεται στις Νήσους Μάρσαλ, το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται σε δίοδο διακίνησης κοκαΐνης, με τα καρτέλ να προτιμούν την ελάχιστα φυλασσόμενη «οδό του Ειρηνικού» προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από ό,τι την πιο επικίνδυνη, εξαιτίας της παρουσίας αμερικανικών και άλλων δυτικών διωκτικών υπηρεσιών, Καραϊβική.

Το 2016, κάτοικος των Ν. Μάρσαλ βρήκε σε παραλία δέμα με 16 κιλά κοκαΐνης, ενώ το 2018 τοπικός αλιέας ανέσυρε στα δίχτυα του πακέτο 48 κιλών κοκαΐνης. Στις αρχές του χρόνου οι υπηρεσίες κατέγραψαν ραγδαία αύξηση κρουσμάτων χρήσης ναρκωτικών και προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ατόλη Μαλοεάπ, εκτιμώντας ότι το φαινόμενο οφειλόταν στον εντοπισμό πακέτου κοκαΐνης από κατοίκους, οι οποίοι απέφυγαν να το δηλώσουν στην αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή