ΚΟΣΜΟΣ

ΕΜΑ για την κυβερνοεπίθεση: Παραβιάστηκε περιορισμένος αριθμός αρχείων

ΕΜΑ για την κυβερνοεπίθεση: Παραβιάστηκε περιορισμένος αριθμός αρχείων

Για «περιορισμένο αριθμό αρχείων» τα οποία παραβιάστηκαν παρανόμως έκανε λόγο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), μετά την κυβερνοεπίθεση που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Σημειώνεται πως οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανέφεραν ότι έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID-19 «αποκτήθηκαν παρανόμως».

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ την έρευνα για την κυβερνοεπίθεση έχει αναλάβει εξωτερικός συνεργάτης, ενώ επισημαίνεται ότι οι «εμπλεκόμενες εταιρείες» ενημερώθηκαν άμεσα.

Οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν μετά την γνωστοποίηση της κυβερνοεπίθεσης ότι αναμένουν περαιτέρω πληροφορίες από τον EMA, αλλά -όπως είπαν- ο Οργανισμός τις διαβεβαίωσε «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε ή πώς έγινε η επίθεση, ποιος ήταν υπεύθυνος ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση Pfizer BioNTech: «Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19».

«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε ότι προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», πρόσθεσαν οι δύο εταιρείες.

Πολλοί χάκερς πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά υγειονομικών και ιατρικών οργανισμών παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς οι επιτιθέμενοι -από κατασκόπους έως «απλούς» εγκληματίες του κυβερνοχώρου- προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πολλοί χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, το Βιετνάμ, την Κίνα και τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί σε ξεχωριστές περιπτώσεις ότι προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες σχετικά με τον ιό και τις πιθανές θεραπείες του.

Με πληροφορίες από Reuters