ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Σενάρια για νέα μέτρα στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Σενάρια για νέα μέτρα στη Βρετανία

Τηλεδιάσκεψη με υπουργούς της κυβέρνησής του είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε πως, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι μια παραλλαγή του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στη Βρετανία, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.

«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε. «Η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευτικούς Ιούς (NERVTAG) θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το νέο στέλεχος μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα», είπε επίσης.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε τη Δευτέρα πως η αύξηση στα κρούσματα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να συνδέεται με μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού. Την Παρασκευή, η χώρα κατέγραψε 28.507 νέα κρούσματα COVID-19 και 489 θανάτους, με τον δείκτη R να υπολογίζεται μεταξύ 1,1 και 1,2.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι η Αγγλία δεν θα χρειαστεί να εισέλθει σε ένα τρίτο lockdown μετά τα Χριστούγεννα, όμως οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για να περιοριστεί ο ιός.

Μεγάλο μέρος της χώρας, μεταξύ άλλων το Λονδίνο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο ενός συστήματος τριών βαθμίδων περιορισμών με στόχο να σταματήσει η διασπορά. Η εφημερίδα Daily Telegraph έγραψε πως οι υπουργοί ενδέχεται να ανακοινώσουν τώρα περιορισμούς στα ταξίδια μεταξύ της νοτιοανατολικής Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, και της υπόλοιπης χώρας.

Πηγή: Reuters