Χριστούγεννα στον πλανήτη COVID

Χριστούγεννα στον πλανήτη COVID

Ο κορωνοϊός επέβαλε τους δικούς του κανόνες για την τέλεση πανάρχαιων παραδόσεων και θρησκευτικών εορτών

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις και στις συγκεντρώσεις θα γιορτάσει όλος ο πλανήτης τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η απόφαση κυβερνήσεων, όπως της Γαλλίας και της Βρετανίας, να χαλαρώσουν έστω και λίγο τις απαγορεύσεις απειλεί να αναζωπυρώσει την επιδημία. Ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης, Αντριου Χέιγουορντ, προειδοποιεί ότι η πρωτοβουλία αυτή «θα ρίξει λάδι στη φωτιά της πανδημίας», σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας The Conversation. Οι επιπτώσεις του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες μπορεί να αποδειχθούν φονικές. Οι ΗΠΑ βίωσαν ήδη το φαινόμενο αυτό, όπως φάνηκε και από τη ραγδαία αύξηση μολύνσεων εξαιτίας της οικογενειακής γιορτής των Ευχαριστιών την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η γιορτή του Σεληνιακού Νέου Ετους στην Κίνα. Κάθε χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου, η γιορτή αυτή προκαλεί τη μεγαλύτερη προσωρινή μετατόπιση πληθυσμού στον πλανήτη, με περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια μετακινήσεις. Η απειλή νέας έξαρσης του κορωνοϊού οδήγησε έτσι τις κινεζικές αρχές στην ακύρωση του μεγαλύτερου μέρους των τελετών για το νέο έτος. Πέρα από την Κίνα, όμως, δημοφιλείς προορισμοί για Κινέζους τουρίστες, όπως η Μπανγκόκ, το Τόκιο και η Σεούλ, θεωρούνται ενδεχόμενες πηγές υπερμετάδοσης, ενώ ανησυχίες για τα προγραμματισμένα ταξίδια Κινέζων επισκεπτών εκφράζουν ήδη οι Αρχές σε Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Λος Αντζελες και Λονδίνο.

Στο Ισραήλ, η εμπειρία του εβραϊκού Πάσχα, που γιορτάσθηκε φέτος στις 8 Απριλίου, έπεισε την κυβέρνηση για την αναγκαιότητα λήψης αυστηρότερων μέτρων. Τον Απρίλιο, οι δημόσιες προσευχές ορθόδοξων Εβραίων και η ταχύτατη μετάδοση του ιού μέσω αυτών οδήγησε τις Αρχές να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις εντός της χώρας, καθώς και τις συναντήσεις μεταξύ νοικοκυριών. Οι επισκέψεις στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, αναγκαίος σταθμός κάθε ευσεβούς Εβραίου στην Ιερή Πόλη, περιορίσθηκαν αυστηρά με μόλις δέκα πιστούς να επιτρέπεται να προσεγγίζουν το σημείο κάθε φορά. Η θρησκευτική ζέση των ορθόδοξων Εβραίων αναμένεται να δημιουργήσει τριβές μεταξύ των Αρχών και της θρησκευτικής κοινότητας, που εντείνονται από τις πολιτικές διαφωνίες των ορθόδοξων με την κυβέρνηση Νετανιάχου – Γκαντζ. Η πανδημία εμπόδισε ήδη τον παραδοσιακό εορτασμό της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς (Ρος Χασάνα), αλλά και του Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας του εβραϊσμού, τον Οκτώβριο.

Τον Ιούλιο, σε μία σπάνια επίδειξη υπευθυνότητας, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την αναστολή του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα, υποχρεώνοντας περισσότερους από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο να ακυρώσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. «Οταν ο Θεός σε υποβάλλει σε τέτοια δοκιμασία, όπως αυτή του κορωνοϊού, οφείλεις να είσαι υπομονετικός. Πρέπει να αποδεχθούμε το θέλημά του και τις συστάσεις των Αρχών», είχε πει το καλοκαίρι ο ιμάμης του ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου του Κάρι στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ειρωνικός εμφανίσθηκε ο επικεφαλής της ένωσης ιμάμηδων της Βρετανίας, Τσάρι Ασίμ, εκφράζοντας τη χαρά του για τη δυνατότητα των χριστιανών να γιορτάσουν έστω και με περιορισμούς τα Χριστούγεννα, «χωρίς να βιώσουν την ίδια απογοήτευση και θλίψη που βίωσαν οι μουσουλμάνοι στη Βρετανία μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για απαγόρευση κάθε τελετής για τη γιορτή του Εΐντ νωρίτερα φέτος».

Αυστηρά συρρικνωμένο θα είναι το πρόγραμμα του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης λειτουργίας δύο ώρες νωρίτερα από το κανονικό, έτσι ώστε η Αγία Εδρα να μην παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας, που ισχύει μετά τις δέκα το βράδυ σε όλη την Ιταλία. Σε κάθε λειτουργία του Πάπα, ο αριθμός πιστών θα είναι περιορισμένος, τηρώντας τους κανόνες αποστάσεων. Από τη μεριά του, ο Φραγκίσκος υπήρξε ο πρώτος θρησκευτικός ιεράρχης, ο οποίος συνειδητοποίησε ήδη από την άνοιξη τον επιδημιολογικό κίνδυνο, συστήνοντας στους πιστούς να τηρούν απαρέγκλιτα τα περιοριστικά μέτρα. Σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσει τις ποιμαντορικές ανάγκες των Ρωμαιοκαθολικών πιστών, ο Πάπας αποφάσισε την τέλεση μιας τουλάχιστον επιπλέον λειτουργίας στους ναούς, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί, χωρίς να παραβιάζονται τα μέτρα προστασίας.

«Γκρίζα» χαρακτηρίζουν έτσι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες τα φετινά Χριστούγεννα, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών στην κυκλοφορία και στις συγκεντρώσεις που θα ισχύσουν. Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση Ρούτε κήρυξε lockdown πέντε εβδομάδων, αναστέλλοντας τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, εστιατορίων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, γυμναστηρίων, θεάτρων, μπαρ και άλλων επιχειρήσεων όπου θα μπορούσε να σημειωθεί συνωστισμός. Οι απαγορεύσεις θα αρθούν εν μέρει για τρεις ημέρες τα Χριστούγεννα, με τα νοικοκυριά της χώρας να δικαιούνται να φιλοξενήσουν έως και τρεις επισκέπτες. Στη Γερμανία, οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σε συνεννόηση με τις ομοσπονδιακές αρχές αποφάσισαν μερική χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων για τα Χριστούγεννα, με κάθε οικογένεια να δικαιούται να φιλοξενήσει τέσσερις καλεσμένους στο γιορτινό τραπέζι. Στη Γαλλία, η διατήρηση του ποσοστού μολύνσεων σε υψηλά επίπεδα υποχρεώνει την κυβέρνηση στην επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μεταξύ οκτώ το βράδυ και έξι το πρωί, με το μέτρο να αίρεται μόνο για το βράδυ των Χριστουγέννων, αλλά όχι για την Πρωτοχρονιά. Η δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό ήρθε να προσθέσει άλλη μια νότα ανησυχίας στην ατμόσφαιρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή