ΚΟΣΜΟΣ

Σπαν: Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στο νέο στέλεχος του ιού

Σπαν: Αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στο νέο στέλεχος του ιού

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφθασαν στο συμπέρασμα ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά του κορωνοϊού παραμένουν αποτελεσματικά απέναντι στην νέα μετάλλαξη του ιού που εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε αυτήν την στιγμή και έπειτα από συνομιλίες μεταξύ των ειδικών των ευρωπαϊκών αρχών», το νέο στέλεχος «δεν έχει επιπτώσεις στα εμβόλια», που παραμένουν «εξ ίσου αποτελεσματικά», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ηλ. Μόσιαλος: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια

Δεν υπάρχει έως τώρα λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε στη Βρετανία, κυρίως στη νότια Αγγλία, σημείωσε νωρίτερα ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Ακόμη κι αν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης, επεσήμανε σε ανάρτηση του στο Facebook.

Ε.Ε.: Συνεδριάζει ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη διακόψει την αεροπορική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Η γερμανική προεδρία συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) τη Δευτέρα.

Επικοινωνία Μακρόν, Μέρκελ, Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχαν επικοινωνία για να συζητήσουν για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της εξετάζει να διακόψει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία.

Το νέο στέλεχος εκτιμάται ότι εξαπλώνεται ταχύτερα σε σχέση με την αρχική μορφή του ιού, αν και δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters