ΡΩΣΙΑ

Ο Λαβρόφ, η Βοσνία, η Ουκρανία και μια «κλεμμένη» εικόνα

Ένα ορθόδοξο έργο τέχνης ανάβει φωτιές σε χώρες που ρήμαξε ο εμφύλιος πόλεμος

Ο Λαβρόφ, η Βοσνία, η Ουκρανία και μια «κλεμμένη» εικόνα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποχρεώνεται να επιστρέψει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μια θρησκευτική εικόνα που προσέφερε στον Σεργκέι Λαβρόφ το σερβοβοσνιακό συνιστών κράτος κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού στην Μπάνια Λούκα, καθώς φέρεται να είναι κλεμμένη από την ανατολική Ουκρανία.

«Η εικόνα θα επιστραφεί στους δωρητές της για περαιτέρω διευκρίνιση του ιστορικού της από την Ιντερπόλ», παραδέχθηκε το ρωσικό υπουργείο σε μέσα ενημέρωσης της χώρας το Σάββατο.

Η ιστορία ξεκίνησε από την ουκρανική πρεσβεία στο Σαράγεβο, η οποία ζήτησε από τις αρχές της Βοσνίας για πληροφορίες σχετικά με το έργο τέχνης που σύμφωνα με το σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων προσέφερε ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ στον κ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη βαλκανική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Η φωτογραφία του πρακτορείου SRNA έδειχνε τον κ. Ντόντικ να προσφέρει μια επιχρυσωμένη ορθόδοξη χριστιανική εικόνα 300 ετών, μαζί με τη σφραγίδα αυθεντικότητά της που έδειχνε ότι μπορεί να προερχόταν από την ουκρανική πόλη Λουγκάνσκ, όπου το ένοπλο φιλορωσικό αποσχιστικό κίνημα έχει εδώ και χρόνια εμπλακεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεκάδες Σερβοβόσνιοι έχουν πυκνώσει τις τάξεις των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία από το 2014 όταν ξεκίνησε εκεί η διαμάχη.

Σημειώνεται ότι η κροατομουσουλμανική προεδρία στο Σαράγεβο αρνήθηκε να συναντήσει τον κ. Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού στη Βοσνία, κατηγορώντας τον για έλλειψη σεβασμού για τα σύμβολα και τους θεσμούς του βοσνιακού κράτους.

Πηγή: Reuters