Ρώσος πράκτορας παραδέχεται τη δηλητηρίαση Ναβάλνι από τη Μόσχα

Ρώσος πράκτορας παραδέχεται τη δηλητηρίαση Ναβάλνι από τη Μόσχα

Η FSB, διάδοχος της KGB, έριξε τοξική ουσία στα εσώρουχα του ηγέτη της αντιπολίτευσης

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραδοχή ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας όντως δηλητηρίασαν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ρίχνοντας δηλητήριο στα εσώρουχά του τον περασμένο Αύγουστο, προέβη εν αγνοία του στο CNN Ρώσος πράκτορας καταρρίπτοντας το αφήγημα της Μόσχας περι αβάσιμων κατηγοριών εις βάρος της.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ηχογράφησε και μετέδωσε τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδος, ακούγεται ο Κονσταντίν Κουντριγιάφτσεφ να δηλώνει ότι ως στέλεχος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB συμμετείχε στην αποστολή δηλητηρίασης του κ. Ναβάλνι στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας το καλοκαίρι.

Στη συνομιλία ο κ. Κουντριγιάφτσεφ ήταν αποκαλυπτικός διότι νόμιζε ότι μιλούσε με αξιωματούχο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ωστόσο στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο ίδιος ο κ. Ναβάλνι, που φυσικά γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες για τις συνθήκες που ο ίδιος βίωσε στο Τομσκ.

Ρώσος πράκτορας παραδέχεται τη δηλητηρίαση Ναβάλνι από τη Μόσχα-1

Ο Ρώσος πράκτορας παραδέχθηκε πως είναι μέλος του τμήματος τοξικών ουσιών της υπηρεσίας, που αποκαλύφθηκε στη Δύση από ρεπορτάζ του CNN την περασμένη εβδομάδα, και είχε σταλεί στο Τομσκ ώστε να βοηθήσει στην εξαφάνιση κάθε ίχνους της εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του κ. Ναβάλνι, η οποία λίγο έλειψε να του στοιχήσει τη ζωή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουντριγιάφτσεφ, η FSB έριξε το δηλητήριο, δηλαδή τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, όχι στο τσάι του κ. Ναβάλνι όπως είχε θεωρηθεί το καλοκαίρι, αλλά στα εσώρουχά του.

Ο κ. Ναβάλνι, ο πιο σφοδρός επικριτής τού επί δεκαετίες προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, νοσηλεύτηκε για εβδομάδες σε κλινική στη Γερμανίας ώστε να διαφύγει τον κίνδυνο από το δηλητήριο που βρέθηκε στον οργανισμό του.

Ρώσος πράκτορας παραδέχεται τη δηλητηρίαση Ναβάλνι από τη Μόσχα-2

Η Μόσχα απορρίπτει ως συκοφαντίες τις κατηγορίες σε βάρος της, με τον κ. Πούτιν να φτάνει να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία παρακολουθεί μεν τον κ. Ναβάλνι, αλλά εάν ήθελε να τον σκοτώσει θα το είχε ήδη κάνει, όπως είπε κυνικά.

Η έρευνα του CNN έδειξε ότι η FSB έχει επί τρία χρόνια ακολουθήσει κατά πόδας τον κ. Ναβάλνι με έως και 10 πράκτορες τη φορά.

Ο ίδιος ο κ. Ναβάλνι, που είναι ακόμη υπό ιατρική παρακολούθηση, τέσσερις μήνες μετά την επίθεση σε βάρος του, δήλωσε στο CNN ότι ακόμη και με τις νέες αυτές αποκαλύψεις η Μόσχα θα αρνηθεί τη διενέργεια έρευνας για την υπόθεση. «Είναι πια τόσο προφανές ότι ο Πούτιν ήταν προσωπικά πίσω από αυτό,» υπογράμμισε.

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή