Καλλιστεία με φόντο αντισημιτικές ύβρεις στη Γαλλία

Καλλιστεία με φόντο αντισημιτικές ύβρεις στη Γαλλία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την εκλογή της νικήτριας του διαγωνισμού ομορφιάς «Μις Γαλλία», Αμαντίν Πετί, αμαύρωσε το Σάββατο ο καταιγισμός αντισημιτικών ύβρεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο τη δεύτερη επιλαχούσα Απρίλ Μπεναγιούμ. Η τελετή, που σηματοδότησε την 100ή επέτειο της διαγωνισμού τον οποίο ίδρυσε το 1920 ο δημοσιογράφος Μορίς ντε Βαλέφ, στιγματίστηκε από τις αντιδράσεις μερίδας χρηστών του Ιντερνετ, μετά την παρουσίαση του προφίλ της «Μις Προβηγκία», Απρίλ Μπεναγιούμ. «Εχω ειδικότητα στο μάρκετινγκ και περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Η μητέρα μου είναι Σέρβα της Κροατίας και ο πατέρας μου είναι Ιταλο-ισραηλινός», είπε η νεαρή γυναίκα. Πληθώρα αντισημιτικών μηνυμάτων άρχισαν να δημοσιεύονται λίγα λεπτά αργότερα στο Twitter, προτρέποντας τους Γάλλους να καταψηφίσουν την Μπεναγιούμ. «Ο θείος Χίτλερ ξέχασε να σε εξοντώσει», έγραφε ένας χρήστης. «Μην ψηφίσετε την “Μις Προβηγκία”. Ο λόγος: είναι Εβραία», έγραφε άλλος. 

Ποινική έρευνα διέταξε για το περιστατικό η εισαγγελία του Παρισιού για «ρατσιστικές ύβρεις και εξώθηση σε φυλετική βία». Ειδική μονάδα της γαλλικής αστυνομίας έχει αναλάβει την προανάκριση με στόχο τον εντοπισμό των συντακτών των μηνυμάτων. Ορισμένα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως το σκανδαλοθηρικό περιοδικό «Voici», απέδιδαν την Κυριακή τις επιθέσεις εναντίον της Μπεναγιούμ σε μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής από την προανάκριση, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. 

Εντονα αντέδρασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας στο κύμα αντισημιτικών ύβρεων κατά της νεαρής γυναίκας. «Ορισμένα από τα μηνύματα αυτά παραμένουν αναρτημένα στο Twitter. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Τα κοινωνικά δίκτυα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», είπε η υπουργός Μαρλέν Σιαπά. «Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι μήνυμα της πολιτείας, με αποδέκτες όσους έσπειραν το μίσος», συνέχισε η κ. Σιαπά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, είχε καλέσει την Κυριακή τη γαλλική Δικαιοσύνη «να ρίξει φως» στην ταυτότητα των συντακτών των αντισημιτικών μηνυμάτων, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν είπε ότι νιώθει βαθιά σοκαρισμένος από το περιστατικό. Μεταξύ 2004 και 2019, τα περιστατικά αντισημιτικών φραστικών καθώς και βίαιων επιθέσεων στη Γαλλία έχουν σημειώσει άνοδο της τάξεως του 27%, με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να κάνουν λόγο για επάνοδο του αντισημιτισμού στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Την τελετή εκλογής της «Μις Γαλλία», που πραγματοποιήθηκε φέτος χωρίς κοινό λόγω περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρακολούθησαν 8,6 εκατομμύρια τηλεθεατές, ρεκόρ τηλεθέασης από το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή