Υποκλοπές με τον «Πήγασο» σε κινητά δημοσιογράφων του Al Jazeera

Υποκλοπές με τον «Πήγασο» σε κινητά δημοσιογράφων του Al Jazeera

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΡΟΝΤΟ. Τα κινητά τηλέφωνα δεκάδων δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera παρακολουθούνταν χάρη σε προηγμένο λογισμικό ισραηλινής εταιρείας, με την ενέργεια να αποδίδεται στις κρατικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων, σύμφωνα με την οργάνωση Citizen’s Lab.

Οι ερευνητές της οργάνωσης, με αντικείμενο την κυβερνοασφάλεια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέδωσαν έκθεση την Κυριακή για τον τρόπο με τον οποίο το λογισμικό υποκλοπής «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρείας NSO Group διείσδυσε στα κινητά τηλέφωνα 36 δημοσιογράφων, ραδιοφωνικών παραγωγών, παρουσιαστών ειδήσεων και στελεχών του τηλεοπτικού δικτύου, με έδρα το Κατάρ. Επιβεβαιώνοντας την υποκλοπή, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Ταμέρ Αλμισάλ είπε ότι η έρευνα διατάχθηκε αφού έλαβε απειλές κατά της ζωής του. «Μου είπαν ότι θα γίνω ο επόμενος Τζαμάλ Κασόγκι. Αφού έλαβα τα μηνύματα αυτά, παρέδωσα το κινητό μου τηλέφωνο στο Citizen’s Lab, όπου διαπιστώθηκε ότι είχα πέσει θύμα χάκινγκ από λογισμικό παρακολούθησης και υποκλοπής “Πήγασος”, το οποίο κατασκευάζει η ισραηλινή NSO», λέει ο Αλμισάλ.

Η διείσδυση στα κινητά τηλέφωνα δημοσιογράφων του Al Jazeera κατέστη δυνατή χάρη στην τεχνική του «μηδενικού κλικ», η οποία προσφέρει στον διαχειριστή του κατασκοπευτικού λογισμικού πρόσβαση στην κάμερα της συσκευής, στα μηνύματα και στο σύστημα γεωεντοπισμού GPS, μέσω του λειτουργικού προγράμματος των συσκευών iPhone και συγκεκριμένα της εφαρμογής μηνυμάτων iMessage. «Καταγράψαμε τη δραστηριότητα των “μολυσμένων” με το κατασκοπευτικό λογισμικό τηλεφώνων για τους τελευταίους έξι μήνες και διαπιστώσαμε ότι η επίθεση προήλθε από τα Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Οι κατάσκοποι αξιοποίησαν κάποια από τα στοιχεία που συνέλεξαν από τα κινητά τηλέφωνα για να εκβιάσουν δημοσιογράφους, με τη δημοσίευση προσωπικών τους φωτογραφιών στο Ιντερνετ», προσθέτει ο Αλμισάλ.

Η ισραηλινή εταιρεία είχε ειδικευθεί σε επιθέσεις με τη μέθοδο των ψεύτικων μηνυμάτων sms, τα οποία τοποθετούσαν κατασκοπευτικό λογισμικό, αφού ανοίγονταν από τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου. Η επίθεση κατά των δημοσιογράφων του Al Jazeera, όμως, χρησιμοποιεί την πιο προηγμένη μέθοδο του «μηδενικού κλικ». Η μέθοδος αυτή δεν απαιτεί κάποια ενέργεια από το θύμα, το κινητό του οποίου «μολύνεται» με τηλεχειρισμό. «Η μετατόπιση προς τις επιθέσεις “μηδενικού κλικ” από μία βιομηχανία παρακολούθησης, στην οποία ανήκει η NSO Group, και για λογαριασμό απόλυτα αδιαφανών πελατών, αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες συνέχισης παράνομων δραστηριοτήτων», αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση Citizen’s Lab.

Η ισραηλινή εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η τεχνολογία της παράγεται και παρέχεται σε κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας με στόχο «την πρόληψη της τρομοκρατίας και του εγκλήματος και τη διάσωση χιλιάδων ζωών σε όλο τον πλανήτη». Το όνομα της NSO Group έχει, όμως, συνδεθεί και κατά το παρελθόν με την παραβίαση των δημοκρατικών ελευθεριών και του έργου της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Λογισμικό της εταιρείας έχει αξιοποιηθεί από αυταρχικά καθεστώτα για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, δικηγόρων, ακτιβιστών υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών αντιφρονούντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή