Ξόδεψε 21 εκατ. δολάρια σε ψώνια στο Harrods

Ξόδεψε 21 εκατ. δολάρια σε ψώνια στο Harrods

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την προσφυγή της Ζαμίρα Χατσίγεβα, συζύγου του έγκλειστου σήμερα, πρώην επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, απέρριψε χθες το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας, υποχρεώνοντας την ενάγουσα να αποκαλύψει την προέλευση των εισοδημάτων της.

Η Χατσίγεβα δαπάνησε πάνω από 21 εκατ. δολάρια σε αγορές στο πολυτελές κατάστημα Harrods, σε διάστημα μιας δεκαετίας. Η Χατσίγεβα απειλείται τώρα με έξωση από το διαμέρισμά της στη συνοικία του Νάιτσμπριτζ στο Λονδίνο (σε μικρή απόσταση από το Harrods), αλλά και από το ιδιωτικό γήπεδο γκολφ που διαθέτει στο Μπέρκσαϊρ, εφόσον δεν μπορέσει να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων της. Η ακίνητη περιουσία της εκτιμάται σε 29 εκατ. δολάρια, όπως αποκαλύφθηκε στην έναρξη της δικαστικής της προσφυγής. Ο σύζυγός της, Τσαχανγκίρ Χατσίγεφ, υπήρξε διοικητής της κρατικής τράπεζας International Bank of Azerbaijan, ενώ καταδικάστηκε για απάτη και υπεξαίρεση και εκτίει σήμερα ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας αναφέρει στην απόφασή του ότι η Χατσίγεβα οφείλει να κοινοποιήσει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο τα απέκτησε. Οι συνήγοροί της ζητούσαν από τη βρετανική δικαιοσύνη να άρει την έρευνα εις βάρος της, υποστηρίζοντας ότι αυτή έπεσε θύμα εκδικητικών τακτικών από την υπηρεσία NCA, αρμόδια για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

«Η απόφαση είναι σημαντική, καθώς καθιερώνει την έρευνα για ανεξήγητο πλούτο ως αποτελεσματικό όπλο για την πάταξη του “ξεπλύματος” κεφαλαίων. Η κ. Χατσίγεβα δεν έχει άλλες νομικές εναλλακτικές λύσεις. Υποχρεούται τώρα να παραδώσει τα οικονομικά της στοιχεία στη NCA», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Γράχαμ Μπιγκάρ.

Η Χατσίγεβα ήταν η πρώτη που δέχθηκε κλήση από τη βρετανική υπηρεσία για αποκάλυψη των περιουσιακών της στοιχείων, σύμφωνα με σειρά νομοσχεδίων του 2018 για την αντιμετώπιση των «Μακμάφια», των νεόκοπων εγκληματικών συμμοριών που προέρχονται κυρίως από τα πρώην κράτη του ανατολικού μπλοκ. Η έρευνα έδειξε ότι η Χατσίγεβα χρησιμοποιούσε περισσότερες από 35 πιστωτικές κάρτες, που είχαν εκδοθεί από την κρατική τράπεζα του Αζερμπαϊτζάν, με διοικητή τον σύζυγό της. Το ζευγάρι είχε αποκτήσει, μέσω εταιρειών-βιτρινών, δεκάδες ακίνητα σε όλη τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή