ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία παρατείνει έως τις 6 Ιανουαρίου το κλείσιμο των συνόρων με τη Βρετανία

Η Γερμανία παρατείνει έως τις 6 Ιανουαρίου το κλείσιμο των συνόρων με τη Βρετανία

Η Γερμανία παρατείνει «έως τις 6 Ιανουαρίου» το κλείσιμο των συνόρων της με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, που έχουν πληγεί από μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, που είναι πιο μεταδοτική, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Η αναστολή της σύνδεσης με τρένο, λεωφορείο, πλοίο και αεροπλάνο και η γενική απαγόρευση της εισόδου στο γερμανικό έδαφος για τους πολίτες από αυτές τις δύο χώρες, ένα μέτρο που τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, αναμενόταν αρχικά να εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Όσοι έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία, ή μόνιμη κατοικία στη χώρα θα μπορούν, ωστόσο, να λάβουν άδεια εισόδου «ύστερα από συμφωνία του υπουργείου Εσωτερικών» από την 1η Ιανουαρίου του 2021, όπως διευκρινίζεται. Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξετάζονται κατά την άφιξή τους, όπως όλοι που έχουν μείνει στις δύο αυτές χώρες τις τελευταίες 10 ημέρες.

«Θέλουμε να αποφύγουμε, όσο είναι δυνατόν, να αναπτυχθεί μια πιθανώς πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού στην ηπειρωτική Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Η αναστολή της σύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική είναι προληπτικό μέτρο», πρόσθεσε.

Αυτό το νέο στέλεχος του ιού, που θεωρείται ότι τον καθιστά κατά 70% πιο μεταδοτικό, έχει παρατηρηθεί σε αυτές τις δύο χώρες, εντείνοντας τους φόβους την ώρα που ο κόσμος πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Με αυτό το δεδομένο, ολοένα και περισσότερα κράτη κλείνουν τα σύνορά τους με τη Βρετανία τα τελευταία 24ωρα.

Νωρίτερα, πάντως, ανακοινώθηκε ότι οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας καταρτίζουν και αναμένεται να παρουσιάσουν σχέδιο για την επανέναρξη των εμπορευματικών μεταφορών, καθώς ο Bρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα.