Τα εμβόλια προσαρμόζονται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Τα εμβόλια προσαρμόζονται στη μετάλλαξη του κορωνοϊού

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονη ανησυχία προκαλεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία. Ακόμα και οι πιο ψύχραιμες φωνές δεν μπορούν να κρύψουν τον φόβο έναντι της εξέλιξης. Χαρακτηριστικά, χθες, ο Κρίστιαν Ντρόστεν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο νοσοκομείο Σαριτέ στο Βερολίνο, ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα καθησυχαστικός, έκανε στροφή επισημαίνοντας ότι τα νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη είναι ανησυχητικά. Ειδικότερα, ο Γερμανός επιστήμονας δήλωσε ότι «η δημοσιοποίηση των βρετανικών στοιχείων αποδεικνύει ότι το νέο στέλεχος είναι πράγματι πιο μεταδοτικό από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα» και προσέθεσε: «Τα πράγματα δεν μοιάζουν καλά». 

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόθαρ Βίλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το μεταλλαγμένο στέλεχος να βρίσκεται ήδη στη Γερμανία. «Η εξέλιξη της πανδημίας επιδεινώνεται», ανέφερε και προειδοποίησε τους συμπατριώτες του ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, καθώς και ότι είναι επιτακτικό να μειώσουν κατά το δυνατόν τις κοινωνικές τους επαφές τις ημέρες των γιορτών. Αναφερόμενος στο μέλλον, ο δρ Βίλερ εκτίμησε ότι πιθανώς ο κορωνοϊός να αποδυναμωθεί και να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους ιούς που μεταπηδούν στον άνθρωπο από τα ζώα. Μέχρι τότε, ωστόσο, εξαιτίας της ανησυχίας που γεννά το μεταλλαγμένο στέλεχος, το Βερολίνο αποφάσισε να παρατείνει, μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, το κλείσιμο των συνόρων της Γερμανίας με τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Αιτιολογώντας την απόφαση ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, τόνισε: «Θέλουμε να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν να αναπτυχθεί μια πιθανώς πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού στην ηπειρωτική Ευρώπη». 

Μετά την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 σε περιοχές της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε χθες την αποφυγή όσων ταξιδιών στην Βρετανία δεν είναι απολύτως αναγκαία. Οι απαγορεύσεις πτήσεων και σιδηροδρομικών συνδέσεων, ωστόσο, αναφέρει η Κομισιόν, που επιβλήθηκαν από πολλά κράτη, πρέπει να αρθούν δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης των αναγκαίων ταξιδιών και αποφυγής διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται η Βρετανία, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για την επιβολή καθολικού lockdown από τους επιστημονικούς συμβούλους του, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η αδράνεια και η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσουν δεκάδες χιλιάδες θανάτους και να πυροδοτήσουν μία «ανθρώπινη και οικονομική τραγωδία». Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ενημέρωσε χθες τους βουλευτές για την πιθανότητα επιβολής lockdown στη Σκωτία τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους.

Σε μία άλλη εξέλιξη, σταθερή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 

Αισιόδοξα φαίνονται τα νέα όσον αφορά την επάρκεια εμβολιαστικών δόσεων στην Ε.Ε. Χθες, οι ΒioNTech και Pfizer ανακοίνωσαν την αποστολή 12,5 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, γύρω στα τέλη της χρονιάς. Πρόκειται για μία ποσότητα ικανή για τον εμβολιασμό 6,25 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. 

Αγώνα δρόμου κάνουν οι Αρχές της Ελβετίας προκειμένου να εντοπίσουν περίπου 10.000 επισκέπτες προερχόμενους από τη Βρετανία, που κατά πάσα πιθανότητα ήδη απολαμβάνουν τα χειμερινά σπορ τους στα ελβετικά χωριά των Αλπεων. Η Ελβετία απαγόρευσε τη Δευτέρα τις αφίξεις από Βρετανία και επέβαλε αναδρομικά καραντίνα δέκα ημερών σε όποιους ταξιδιώτες από εκεί βρίσκονται στη χώρα.
Αντιπροσωπεία του ΠΟΥ

Στη Γουχάν οι επιστήμονες ετοιμάζονται να υποδεχθούν την αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με την οποία θα συνεργαστούν για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, χθες η Κινέζα καθηγήτρια Σι Ζενγκί, που στοχοποιήθηκε όταν την κατηγόρησαν ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από το εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν, ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί το κλιμάκιο του ΠΟΥ προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο.

Τέλος, ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλο τον κόσμο, και στις 7 ηπείρους. Τώρα έφτασε και στην Ανταρκτική, καθώς 39 μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, που παραμένουν σε ερευνητικό σταθμό στη Λευκή Ηπειρο, προσβλήθηκαν από τον ιό.

Το εμβόλιο

Ανησυχία επικρατεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της COVID-19 έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα το εμβόλιο της εταιρείας προστατεύει και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους. Ακόμα, όμως, και αν αυτή η εκτίμηση αποδειχθεί λανθασμένη, τόνισε, η προσαρμογή της σύνθεσης του σκευάσματος στα νέα δεδομένα δεν θα χρειαστεί περισσότερο από έξι εβδομάδες. «Το εμβόλιο που αναπτύξαμε με την Pfizer περιέχει περισσότερο από 1.000 αμινοξέα και μόλις εννέα έχουν αλλάξει. Πρακτικά η πρωτεϊνική ακίδα, στόχος του εμβολίου, έχει παραμείνει αναλλοίωτη», εξήγησε. Επίσης, αναφερόμενος στην ανατροπή της κανονικότητας λόγω της πανδημίας, είπε ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια. «Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας την επόμενη δεκαετία και οφείλουμε να αναμένουμε εξάρσεις του» τόνισε, προσθέτοντας ότι η επίδραση των εμβολίων δεν θα φανεί φέτος αλλά τον επόμενο χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή