ΚΟΣΜΟΣ

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται το Ισραήλ

Σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο οδηγείται το Ισραήλ, αφού η Κνεσέτ απέτυχε τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ανταποκριθεί στην προθεσμία έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού και ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής ανακοίνωσε αυτομάτως τη διάλυση της.

Η κυβέρνηση συνεργασίας του «Λικούντ», του κόμματος του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του κόμματος «Μπλε και Λευκό» του υπουργού Αμύνης, στρατηγού Μπένι Γκαντς, δεν κατέληξε σε συμφωνία για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση συνεργασίας των πρώην αντιπάλων Νετανιάχου και Γκαντς αντιμετώπιζε προβλήματα από την αρχή, ωστόσο οι εντάσεις κλιμακώθηκαν πολύ το τελευταίο διάστημα.

Η συμφωνία συνεργασίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα όριζε πως η κυβέρνηση έπρεπε να καταρτίσει διετή προϋπολογισμό, για το 2020 και το 2021. Ο κ. Νετανιάχου ωστόσο αξίωσε να εγκριθεί προϋπολογισμός μόνο για το τρέχον έτος, επικαλούμενος την πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Επικριτές του δεξιού πρωθυπουργού «βλέπουν» στην αλλαγή στάσης του κ. Νετανιάχου μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρωθυπουργοποίηση του κ. Γκαντς το φθινόπωρο του 2021, κάτι που όριζε επίσης το σύμφωνο των δύο παρατάξεων.

Ανάμεσα σε άλλα ζητήματα που έχουν πυροδοτήσει εντάσεις είναι οι διορισμοί δικαστών και οι εξουσίες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ανήκει στο «Μπλε και Λευκό».

Την ίδια ώρα, η ποινική διαδικασία σε βάρος του κ. Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη. Ο κ. Γκαντς έχει κατηγορήσει τον αρχηγό του Λικούντ πως κάνει τα πάντα για να αποφύγει την καταδίκη του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP