Διάταγμα Τραμπ για ομοσπονδιακά κτίρια στις ΗΠΑ

Διάταγμα Τραμπ για ομοσπονδιακά κτίρια στις ΗΠΑ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Να ξαναγίνουν τα κτίρια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όμορφα ξανά», αποφάσισε με προεδρικό διάταγμα ο πρόεδρος Τραμπ, επιβάλλοντας τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της αρχαίας Αθήνας ή της Ρώμης ως ενιαίο κρατικό αισθητικό πρότυπο. 
Ολα τα νέα ομοσπονδιακά κτίσματα, κόστους άνω των 50 εκατ. δολαρίων, θα πρέπει να είναι κλασικά και «εύκολα αναγνωρίσιμα ως δημόσια κτίρια». Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα «η κλασική αρχιτεκτονική θα προτιμάται και θα αποτελεί τον επιθυμητό ρυθμό για κάθε ομοσπονδιακό κτίριο, εφόσον δεν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι επιλογής άλλης αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Τα σχέδια αυτά του Τραμπ, που είχαν διαρρεύσει από τον Φεβρουάριο, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αρχιτεκτονικού χώρου, με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων να καταδικάζει την εμπλοκή του Τραμπ σε ζητήματα αισθητικής. Ακόμη και ο λάτρης του νεοκλασικισμού, διευθυντής της σχολής αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νοτρ Ντέιμ, δημοσίευσε άρθρο, επικρίνοντας τον Τραμπ.

Το προεδρικό διάταγμα μνημονεύει εμβληματικά κτίσματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των κατοίκων των πόλεων, όπου χτίστηκαν. Το διάταγμα προσφέρει μάλιστα και συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως το Ομοσπονδιακό Μέγαρο στο Σαν Φρανσίσκο, χαρακτηριστικό δείγμα «μπρουταλιστικής» αρχιτεκτονικής, με τοίχους γυμνού σκυροδέματος και απαλλαγμένο από διακοσμητικά στοιχεία. «Παρότι ο μπρουταλισμός ή ο ντεκονστρουκτιβισμός εντυπωσιάζουν τις αρχιτεκτονικές ελίτ, τα ομοσπονδιακά κτίσματα πρέπει να εντυπωσιάζουν το κοινό, δηλαδή όσους δεν είναι καλλιτέχνες, εικαστικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κριτικοί τέχνης, καθηγητές αρχιτεκτονικής ή στελέχη της κατασκευαστικής βιομηχανίας», αναφέρει το ιδιότυπο προεδρικό διάταγμα.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων καταδίκασε την πρωτοβουλία του προέδρου και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον εν αναμονή πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με στόχο την ακύρωση του διατάγματος μετά τις 20 Ιανουαρίου. «Οι τοπικές κοινότητες πρέπει να έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη να αποφασίζουν από μόνες τους για τα αρχιτεκτονικά σχέδια που τους ταιριάζουν καλύτερα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απόφαση του προέδρου Τραμπ, αν και νιώθουμε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το διάταγμα δεν είναι τόσο ευρύ όσο είχε αρχικά παρουσιαστεί», ανέφερε η ανακοίνωση του Ινστιτούτου. Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα Chicago Sun-Times, σχολίασε σχετικά: «Δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο Μουσολίνι, ο Φράνκο και ειδικά ο αποτυχημένος Αυστριακός ζωγράφος, Χίτλερ, προώθησαν με πάθος ενιαία κρατική αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την αρχαιότητα, μόνη ικανή –κατά τη γνώμη τους– να αποτυπώσει την υπεροχή του καθεστώτος, την παράδοση και την τάξη».

Η αρχιτέκτων και συγγραφέας Κριστίν Φρανκ, που εμπνέεται από την αρχιτεκτονική της αρχαιότητας, λέει: «Το διάταγμα του Τραμπ πήγε τη δουλειά μου 30 χρόνια πίσω. Οι φοιτητές μου δεν θα πλησιάζουν το μάθημα αν νομίζουν ότι ο αρχιτεκτονικός κλασικισμός ταυτίζεται με τον ακραίο συντηρητισμό και ρατσισμό του Τραμπ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή