Ταϊβάν: Πρώτο εγχώριο κρούσμα εδώ και οκτώ μήνες

Ταϊβάν: Πρώτο εγχώριο κρούσμα εδώ και οκτώ μήνες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους κάλεσε τους πολίτες της Ταϊβάν ο πρόεδρος της χώρας, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου εγχώριου κρούσματος κορωνοϊου από τις 12 Απριλίου.

Η ασιατική χώρα διατήρησε την πανδημία υπό έλεγχο χάρη στις έγκαιρες και αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και την εκτεταμένη χρήση μάσκας, με όλα τα νέα κρούσματα εδώ και οκτώ μήνες να ήταν εισαγόμενα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη τη μόλυνση μίας γυναίκας – φίλης πιλότου από τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι, να ακολουθήσουν τις επίσημες οδηγίες υγείας και να μην διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις.

«Αυτή η περίπτωση έχει επιβεβαιωμένη πηγή μόλυνσης. Παρακαλώ μην πανικοβληθείτε», είπε στους δημοσιογράφους. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τσεν Σιχ-Τσανγκ, μιλώντας σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι 170 επαφές της γυναίκας πραγματοποίησαν τεστ, με τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά.

Η γυναίκα είχε στενή επαφή με τον Νεοζηλανδό πιλότο, ο οποίος εργάζεται στην EVA Airways Corp της Ταϊβάν και επιβεβαιώθηκε ότι είχε μολυνθεί την Κυριακή έχοντας πετάξει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ταϊπέι επέκρινε τον πιλότο για το ότι δεν ανέφερε σωστά όλες τις επαφές του και τον κατάλογο των χωρών που είχε επισκεφθεί και γιατί δεν φορούσε μάσκα όταν έπρεπε.

Η υπόθεση πυροδότησε οργή στην Ταϊβάν, με έναν τηλεοπτικό σταθμό να αναφέρεται στον πιλότο ως «δημόσιο εχθρό».

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στον άνδρα, ύψους 10.653 δολαρίων επειδή δεν τήρησε τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σημειώνεται πως η Ταϊβάν, με πληθυσμό σχεδόν 24 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει συνολικά 777 κρούσματα – κυρίως εισαγόμενα – και επτά θανάτους. Περίπου 130 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή