ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Οδηγοί φορτηγών συγκρούονται με την αστυνομία στο Ντόβερ (εικόνες)

Χιλιάδες φορτηγά περιμένουν επί μέρες να περάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη

odigoi-fortigon-sygkroyontai-me-tin-astynomia-sto-ntover-eikones-561205198

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Ντόβερ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς πολλοί από τους 10.000 οδηγούς φορτηγών που περιμένουν να περάσουν ακτοπλοϊκώς στη Γαλλία, μετά τη σχετική συμφωνία Λονδίνου-Παρισίων, ήρθαν στα χέρια με αστυνομικούς, απαιτώντας ελεύθερη δίοδο.

odigoi-fortigon-sygkroyontai-me-tin-astynomia-sto-ntover-eikones0

Στην περιοχή του Κεντ έχουν δημιουργηθεί ατέλειωτες ουρές φορτηγών παραμονές των Χριστουγέννων, καθώς το σύνορο ήταν κλειστό από τη γαλλική πλευρά επί 48 ώρες λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης του κορωνοϊού, με τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ να παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου στη νοτιοανατολική Αγγλία.

odigoi-fortigon-sygkroyontai-me-tin-astynomia-sto-ntover-eikones2

Εκατοντάδες οδηγοί βαρέθηκαν να περιμένουν και όρμησαν προς τους αστυνομικούς απαιτώντας να περάσουν ελεύθερα για να μπουν στα οχηματαγωγά που θα τους φέρουν στο Καλαί, στη Γαλλία.

Πολλοί από αυτούς φώναζαν στα αγγλικά (αν και μη Άγγλοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail) «ανοίξτε τα σύνορα», μαζί με χυδαίες ύβρεις για τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Άλλοι σφύριζαν, και κάποιοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, προξενώντας σκηνές χάους για μερικά λεπτά.

odigoi-fortigon-sygkroyontai-me-tin-astynomia-sto-ntover-eikones4

Σε δηλώσεις τους Βρετανοί αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι την πληρώνουν οι ίδιοι, ενώ τα σύνορα τα είχε κλείσει η γαλλική πλευρά, μέχρι τη συμφωνία του κ. Τζόνσον με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί.

odigoi-fortigon-sygkroyontai-me-tin-astynomia-sto-ntover-eikones6

Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν επίσης ότι πολλοί οδηγοί φορτηγών έχουν μαζί τους ψευδή έγγραφα ότι είναι αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού.

Πηγή: Reuters, Daily Mail