«Από την καρδιά μου, στα τσακίδια, κύριε πρέσβη!»

«Από την καρδιά μου, στα τσακίδια, κύριε πρέσβη!»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκκληση προς το Πεκίνο για την αποφυλάκιση δύο Καναδών υπηκόων απηύθυνε χθες από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γερμανός πρεσβευτής στον οργανισμό, Κρίστοφ Χόισγκεν, με τον Κινέζο ομόλογό του να απαντά: «Από τα βάθη της καρδιάς μου, στα τσακίδια, κύριε πρέσβη!».

Η Γερμανία ολοκληρώνει σε μία εβδομάδα τη διετή θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ο πρεσβευτής Κρίστοφ Χόισγκεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί ύστερα από 40 χρόνια στο διπλωματικό σώμα της χώρας του. «Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω τη θητεία μου στο Συμβούλιο Ασφαλείας απευθύνοντας έκκληση στον Κινέζο συνάδελφό μου να ζητήσει από το Πεκίνο την αποφυλάκιση των Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ. Τα Χριστούγεννα είναι η κατάλληλη εποχή για μια τέτοια κίνηση», είπε ο Χόισγκεν, παρότι η παρέμβασή του επρόκειτο να αφορά το θέμα του Ιράν.

Ο Κόβριγκ υπήρξε διπλωμάτης και εργαζόταν για λογαριασμό του ινστιτούτου μελετών International Crisis Group, ενώ ο Σπέιβορ ήταν επιχειρηματίας. Οι δύο Καναδοί συνελήφθησαν το 2018 στο Πεκίνο, λίγες ημέρες αφότου η καναδική αστυνομία συνέλαβε την επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας τηλεφωνίας Huawei, Μενγκ Ουανζού, που κατεζητείτο από την αμερικανική Δικαιοσύνη.

«Θέλω να πω κάτι από τα βάθη της καρδιάς μου: στα τσακίδια, κύριε πρέσβη Χόισγκεν. Οι κακόβουλες επιθέσεις σας δεν θα λείψουν σε κανέναν. Ελπίζω ότι χάρη στην απουσία σας το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι σε καλύτερη θέση το 2021 να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, που είναι η διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας», είπε ο υπ’ αριθμόν δύο της κινεζικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάν.

Ο Χόισγκεν αξιοποίησε επίσης την ομιλία του για να συμβουλεύσει τον Ρώσο πρεσβευτή Ντμίτρι Πολιάνσκι να διαβάσει μερικά άρθρα του διεθνούς Τύπου για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος υποστηρίζει ότι ξεγέλασε Ρώσο πράκτορα αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ναβάλνι. 

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πολιάνσκι ανέφερε: «Ο Χόισγκεν φαίνεται ότι εθίστηκε στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ούτε μία ημέρα δεν περνάει χωρίς να επικρίνει τη Ρωσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή