Υπό παραίτηση η Ντέμπορα Μπιρξ λόγω… συστάσεων

Υπό παραίτηση η Ντέμπορα Μπιρξ λόγω… συστάσεων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή της να παραιτηθεί και να αποσυρθεί ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης ένα από τα «πρόσωπα της πανδημίας» στις ΗΠΑ, η δρ Ντέμπορα Μπιρξ, συντονίστρια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης  στον Λευκό Οίκο. Η δρ Μπιρξ ισχυρίστηκε ότι ολοκλήρωσε τα καθήκοντά της και μπορεί να αποσυρθεί, παρότι τις τελευταίες εβδομάδες είχε κάνει γνωστό ότι ήταν έτοιμη να συνεργαστεί και με την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η απόφασή της να αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο ελήφθη εξαιτίας της κατακραυγής που προκάλεσε η μη συμμόρφωση με τις συστάσεις που έδινε η ίδια στους συμπατριώτες της, καλώντας τους να περιορίσουν τις εορταστικές συναθροίσεις. Αντιθέτως, η δρ Μπιρξ, την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ταξίδεψε στο εξοχικό της στο Ντέλαγουερ και γιόρτασε με τρεις γενεές της οικογένειάς της, δηλαδή, με άτομα από τουλάχιστον δύο νοικοκυριά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ενώ βρίσκονταν στο Ντέλαγουερ, η δρ Μπιρξ είχε δηλώσει ότι «πολλοί Αμερικανοί έσφαλαν, ταξιδεύοντας για την Ημέρα των Ευχαριστιών και θα πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό». 
Tις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφονται στις ΗΠΑ πάνω από 200.000 νέα κρούσματα καθημερινά. Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική, καθώς νοσηλεύονται με COVID-19 περισσότεροι από 117.000 ασθενείς, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Την Τρίτη, καταγράφηκαν 3.400 θάνατοι, το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ. Ταυτόχρονα μεγάλη έλλειψη παρουσιάζεται και σε κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Την εβδομάδα που πέρασε, ανά 33 δευτερόλεπτα, ένας Αμερικανός έχανε τη ζωή του από COVID-19. 

Την Τρίτη εμβολιάστηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση ο «εθνικός επιδημιολόγος» των ΗΠΑ, δρ Αντονι Φάουτσι, μαζί με άλλους υψηλόβαθμούς αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Υγείας, Αλεξ Αζάρ. Ο δρ Φάουτσι, που θα παραμείνει ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα στέλνει σαφή μηνύματα για την πανδημία. Την ίδια στιγμή, ο δρ Μάικλ Ουόρομπι, καθηγητής Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του πανεπιστημίου της Αριζόνας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ, όπου πρέπει να έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου.

Τέλος, «μαύρη» αποδεικνύεται η χρονιά της πανδημίας για τις ΗΠΑ, καθώς ήταν η πιο θανατηφόρα από την έναρξη τήρησης των σχετικών αρχείων. Το 2020, οι θάνατοι στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα τρία εκατομμύρια, διαμορφώνοντας μία θλιβερή πραγματικότητα, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στην COVID-19, που έχει ήδη προκαλέσει 323.000 νεκρούς. Σε ετήσια βάση οι θάνατοι Αμερικανών παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Φέτος, όμως, αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 15%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1918.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή