ΗΠΑ: Οργή για τον θάνατο 47χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

ΗΠΑ: Οργή για τον θάνατο 47χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγανάκτηση επικρατεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον θάνατο του 47χρονου Αφροαμερικανού Αντρέ Μορίς Χιλ, τα ξημερώματα της Τρίτης, από αστυνομικά πυρά στο Κολόμπους, στην πολιτεία Οχάιο.

Ο Χιλ βρισκόταν στο γκαράζ σπιτιού του τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη όταν χτυπήθηκε από πολλές σφαίρες αστυνομικού. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν κληθεί για ασήμαντο περιστατικό στην περιοχή.

Πλάνα από την κάμερα που φόραγε ο αστυνομικός απεικονίζουν τον Χιλ να προχωράει προς αυτόν, κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο στο αριστερό του χέρι, χωρίς να είναι ορατό το δεξί. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός ανοίγει πυρ και ο 47χρονος καταρρέει. Τίποτα στο βίντεο δεν εξηγεί γιατί ο αστυνομικός άνοιξε πυρ.

Ο αστυνομικός Άνταμ Κόι και ο συνάδελφός του θα περιμένουν αρκετά λεπτά προτού πλησιάσουν το θύμα, ακόμα ζωντανό. Ο Χιλ θα ξεψυχήσει λίγο αργότερα.

Ο επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης του Κολόμπους, Τόμας Κουίνλαν, τόνισε χθες Πέμπτη ότι έχει κινηθεί διαδικασία για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας. Ο αστυνομικός, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στον διευθυντή δημόσιας ασφάλειας της πόλης Νεντ Πέτους.

«Έχουμε έναν επίορκο αστυνομικό, που δεν τήρησε τους κανονισμούς και τις πολιτικές της αστυνομίας του Κολόμπους», ανέφερε ο Κουίνλαν και πρόσθεσε: «Και οι συνέπειες της παραβίασης του όρκου του είναι τέτοιες που απαιτούν να αναληφθεί άμεση δράση. Αυτή η παραβίαση στοίχισε τη ζωή σε έναν αθώο».

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, εναντίον του αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί στο σώμα 19 χρόνια, είχαν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης βίας. Οι δικαστικές αρχές του Οχάιο διενεργούν, πέραν της εσωτερικής έρευνας στην αστυνομία, έρευνα για να αποφασίσουν αν θα υπάρξει ποινική δίωξη.

Πολλές δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στη συνοικία όπου σκοτώθηκε ο Αντρέ Χιλ, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία με θύματα Αφροαμερικανούς και να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Ο Χιλ ήταν ο Αφροαμερικανός που έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας στο Κολόμπους μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, στα τέλη Μαΐου, πυροδότησε κύμα των διαδηλώσεων εναντίον του ενδημικού ρατσισμού και της βίας της αστυνομίας στις ΗΠΑ.

Ο Αντρέ Χιλ είναι ο 96ος Αφροαμερικανός που χάνεται μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, δήλωσε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί τις οικογένειες πολλών θυμάτων.

Ο δήμαρχος του Κολόμπους, ο Άντριου Γκίνθερ, δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις συνθήκες του θανάτου του Αντρέ Χιλ. Ήταν «γνωστός στους ενοίκους του σπιτιού μπροστά στο οποίο είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του — ήταν καλεσμένος τους, όχι κλέφτης», είπε ο δήμαρχος, ενώ επεσήμανε ότι οι αστυνομικοί δεν προσέφεραν καν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα, ούτε όταν συνειδητοποίησαν ότι πυροβόλησαν έναν άοπλο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή