Δολοφονία ακτιβίστριας στο Αφγανιστάν

Δολοφονία ακτιβίστριας στο Αφγανιστάν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένοπλοι οι οποίοι κινούνταν με μοτοσικλέτα σκότωσαν χθες Πέμπτη αφγανή ακτιβίστρια που αγωνιζόταν υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως και τον αδελφό της, βόρεια της Καμπούλ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Η δολοφονία της προστίθεται σε σειρά παρόμοιων ενεργειών εναντίον προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών στο Αφγανιστάν.

Η Φαριστά Κοχιστανί, 29 ετών, «δολοφονήθηκε από άγνωστους ενόπλους που κινούνταν με μοτοσικλέτα στην περιφέρεια Κοχιστάν, στην επαρχία Καπίσα», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ταρίκ Αριάν. Η δολοφονία διαπράχθηκε περί τις 17:00 (14:30 ώρα Ελλάδας).

Ο κυβερνήτης της επαρχίας, ο Άμπντουλ Λατίφ Μουράντ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η δολοφονία έγινε κοντά στο σπίτι της νέας και ότι ο αδελφός της επίσης έπεσε νεκρός από τα πυρά των αγνώστων. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια μέχρι στιγμής.

Η Φαριστά Κοχιστανί, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Αμπντούλα Αμπντούλα στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, διέθετε αρκετά μεγάλη απήχηση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και οργάνωνε συχνά δημόσιες συγκεντρώσεις στην Καμπούλ, κυρίως προβάλλοντας διεκδικήσεις που συνδέονται με τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο κ. Αμπντούλα, ο οποίος είναι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, κατήγγειλε ότι η «θαρραλέα» Φαριστά Κοχιστανί σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική ενέργεια». «Η συνέχιση των δολοφονιών αυτού του είδους είναι απαράδεκτη», πρόσθεσε.

Μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία της η Κοχιστανί, που άφησε της ένα παιδί, ανέφερε μέσω Facebook ότι ζήτησε προστασία από τις αρχές, διότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, πολιτικών προσωπικοτήτων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες πολλαπλασιάζονται στο Αφγανιστάν.

Προχθές Τετάρτη ο Μοχάμαντ Γιούσουφ Ρασίντ, εκτελεστικός διευθυντής του Αφγανικού Φόρουμ για Ελεύθερες και Δίκαιες Εκλογές (FEFA), γνωστής ΜΚΟ, δολοφονήθηκε σε ενέδρα στην Καμπούλ. Την Τρίτη πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, από τις οποίες δύο γιατροί σε αφγανική φυλακή, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ.

Τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Ραχματουλάχ Νεκζάντ δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος, από εκτελεστή που χρησιμοποίησε πιστόλι εφοδιασμένο με σιγαστήρα, στην Γκάζνι (ανατολικά). Ο 50χρονος συνεργάτης του Associated Press και παλαιότερα του Αλ Τζαζίρα ήταν ο τέταρτος δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε μέσα σε δυο μήνες και ο έβδομος φέτος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή