Αναβίωση ενός ιστορικού ταξιδιού από σκάφος χωρίς πλήρωμα

Αναβίωση ενός ιστορικού ταξιδιού από σκάφος χωρίς πλήρωμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από ακριβώς 400 χρόνια, το πλοίο «Mayflower» μετέφερε μερικούς από τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους στη Βόρεια Αμερική, διασχίζοντας τον Ατλαντικό ωκεανό.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, εκείνο το ταξίδι, πρόκειται να αναβιώσει μέσως ενός σύγχρονου σκάφους με τη βοήθεια ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης.   

«Δεν ξέρουμε πώς θα πάει. Θα καταφέρει να διασχίσει τον Ατλαντικό;», δήλωσε στο CBS News η Ρόουζι Λίκορις, μηχανικός λογισμικού και ειδική στις νέες τεχνολογίες. «Ας ελπίσουμε το πρώτο του ταξίδι να στεφθεί με επιτυχία».

Το πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πλύμουθ της Αγγλίας, θα βασιστεί στην πιο προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης όταν ξεκινήσει το ταξίδι του, αλλά δεν θα διαθέτει πλήρωμα ούτε καπετάνιο.

«Έχουμε διαφόρων ειδών κάμερες… Έχουμε συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού της θέσης του σε κάθε πλευρά», αναφέρει ο ειδικός στη ρομποτική, Μπρετ Φανέφ.

Αυτό που δεν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «χώρος για ανθρώπους».

Αντίθετα, το πλοίο θα καθοδηγείται από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί από την IBM.

Ο Φανέφ εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας αυτού του είδους τεχνολογίας.

«Κοιτάζει μέσα από τις κάμερές του σαν να είναι μάτια, ελέγχει το ραντάρ, ελέγχει όλους τους αισθητήρες», ανέφερε. «Στη συνέχεια, καθορίζει μόνο του την πορεία του και μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση».

Σε αυτές τις καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται οι πιθανές συναντήσεις με άλλα πλοία.

Για αυτό τον λόγο, ο μηχανικός λογισμικού Όλι Τόμσον δουλεύει πολύ σκληρά προκειμένου να «εκπαιδεύσει» το σύστημα λειτουργίας του πλοίου να αναγνωρίζει τα άλλα πλοία, χρησιμοποιώντας περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαφορετικές εικόνες.

«Εξομοιώνουμε αυτό που βλέπει το πλοίο», δήλωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, οι προγραμματιστές όρισαν ως προορισμό του πλοίου το Πλύμουθ της Μασαχουσέτης, προκειμένου να ακολουθήσουν την ίδια πορεία όπως και το «Mayflower» πριν από 400 χρόνια.

Χρειάζονταν 66 ημέρες για να μεταφέρει το ξύλινο πλοίο δεκάδες αποίκους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ένα πιστό αντίγραφο του πλοίου σάλπαρε από την Αγγλία στη Μασαχουσέτη το 1950, και είναι μέχρι σήμερα αγκυροβολημένο εκεί.

Πηγή: CBS News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή