ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Ουγγαρία παρέλαβε 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Παρότι δεν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων - Νέα ένδειξη του «χάσματος» μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών

Η Ουγγαρία παρέλαβε 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V

Την παραλαβή 6.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19 ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ουγγαρία, μέσω ανάρτησης του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, στο Facebook.

Παρότι δεν κατέστη σαφές πότε ή αν θα γίνει χορήγηση του εμβολίου Sputnik V, ο ίδιος δήλωσε ότι Ούγγροι εμπειρογνώμονες υγείας θα συνεχίσουν την εκτίμησή τους για την χρήση του εν λόγω εμβολίου.

«Το φορτίο θα μεταφερθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, όπου Ούγγροι εμπειρογνώμονες θα έχουν ξανά την δυνατότητα να αποφασίσουν για τον τρόπο χρήσης του εμβολίου», γνωστοποίησε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V πρέπει να λάβει την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) προτού να μπορεί να διατεθεί στην αγορά σε οποιοδήποτε κράτος μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως έχει διευκρινίσει ο Οργανισμός.

Τα σχέδια της Ουγγαρίας για διεξαγωγή δοκιμών και πιθανής παρασκευής του ρωσικού εμβολίου, ένα πρωτοφανές βήμα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ενισχύουν τις υφιστάμενες τριβές Βουδαπέστης- Βρυξελλών.

Ρωσία και Ουγγαρία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να επιτρέψουν σε Ούγγρους γιατρούς και ιατρικούς εμπειρογνώμονες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία παρασκευής και τις εργαστηριακές δοκιμές του Sputnik V.

Η Ουγγαρία άρχισε να εμβολιάζει τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά του κορωνοϊού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech το Σάββατο, μια μέρα νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Σιγιάρτο συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την άφιξη βιώσιμων εμβολίων στην Ουγγαρία το συντομότερο δυνατό, είτε από δυτικούς είτε από ανατολικούς προμηθευτές.