Ρωσία – Τουρκία: Φραστικές αβρότητες, συγκρούσεις συμφερόντων

Ρωσία – Τουρκία: Φραστικές αβρότητες, συγκρούσεις συμφερόντων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες ύστερα από την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Αγκυρας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντώνται σήμερα στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, για μια συνολική επιθεώρηση των διμερών τους σχέσεων. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 8ης συνόδου της Κοινής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού που έχουν συγκροτήσει οι δύο χώρες. «Συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία, αν και έχουμε διαφορές σε περιφερειακά θέματα», δήλωσε χθες ο Τσαβούσογλου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο συριακό μέτωπο. «Βρισκόμαστε σε διαφορετικά στρατόπεδα στη Συρία, αλλά συνεργαζόμαστε στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Αστάνα (Ρωσία-Τουρκία-Ιράν) για να προωθήσουμε την ειρήνη», προσέθεσε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση, ενόψει της συνάντησης του Σότσι, στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Θα εστιάσουν (οι δύο υπουργοί) στη δημιουργία του κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για την επιτήρηση της εκεχειρίας (μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν) και σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», δήλωσε η Ζαχάροβα. Η κατάσταση στη Λιβύη, τρίτο μέτωπο στρατιωτικών συγκρούσεων όπου οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, επίσης θα περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Σότσι.

Το προηγούμενο διήμερο, Μόσχα και Αγκυρα συνέχισαν την ανταλλαγή φραστικών φιλοφρονήσεων. Ανταποδίδοντας ανάλογο χαρακτηρισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το πρόσωπό του, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι ένας ηγέτης που «κρατάει πάντα τον λόγο του», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι Ρωσία και Τουρκία είναι δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα. 

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε γνωστό ότι έστειλε πρόσθετες δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας στην περιοχή Αϊν Ισα, στη βόρεια Συρία, όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηριζόμενους από την Τουρκία μαχητές και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Τουρκική πηγή ανέφερε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα πιέσει τη ρωσική πλευρά στο Σότσι για την άμεση αποχώρηση της YPG από την περιοχή, επαναλαμβάνοντας τους πάγιους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι η κουρδική πολιτοφυλακή είναι παρακλάδι της παράνομης αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή