Ε.Ε.: Εως τον Σεπτέμβριο η διανομή των δόσεων

Ε.Ε.: Εως τον Σεπτέμβριο η διανομή των δόσεων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταχύτατα συνεχίζονται οι εμβολια-σμοί κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι η διανομή των 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στην Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Ταυτόχρονα διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την παράδοση άλλων 100 εκατ. δόσεων. Η Ε.Ε. έχει υπογράψει συμφωνίες και με τις AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi and CureVac για την προμήθεια συνολικά 2 δισ. δόσεων εμβολίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Moderna στις 6 Ιανουαρίου και αναμένει την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων έγκρισης από τις AstraZeneca και Johnson & Johnson το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η αμφιβολία και η ψυχρότητα με τις οποίες μέρος της κοινής γνώμης υποδέχθηκε τα νέα εμβόλια αντιστρέφονται σταδιακά, όπως καταγράφει πλήθος δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ. Το ποσοστό των Αμερικανών που απαντά καταφατικά στο αν θα εμβολιαστεί αυξήθηκε από 50%, το καλοκαίρι, σε πάνω από 60% έως 73%. Ανάλογη αύξηση καταγράφηκε και στη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.

Η ύπαρξη του μεταλλαγμένου στελέχους κατέστησε αναγκαία την επιβολή καραντίνας σε ταξιδιώτες προερχόμενους από τη Βρετανία. Στην Ελβετία, που υιοθέτησε άμεσα το μέτρο, τουλάχιστον 200 Βρετανοί χιονοδρόμοι, που παρέμεναν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία του χιονοδρομικού κέντρου Βερμπιέ, εξαφανίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου χωρίς κανείς να γνωρίζει πού πήγαν. Η απουσία τους διαπιστώθηκε μόνον όταν οι ξενοδόχοι βρήκαν τους δίσκους με το φαγητό ανέγγιχτους έξω από τα δωμάτιά τους. 

H Νότια Αφρική εντάχθηκε στη «λέσχη» των χωρών που μετρούν πάνω από ένα εκατ. κρούσματα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους (501.V2), που είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν δυνατότητα νοσηλείας άλλων ασθενών, ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι η νέα πανδημική έξαρση έχει προσεγγίσει την κορύφωση της. Τέλος, σε τετραετή φυλάκιση καταδικάστηκε η Κινέζα δημοσιογράφος Ζανγκ Ζαν, που κάλυψε την πανδημία στη Γουχάν, με την κατηγορία ότι «προκαλούσε καβγάδες και φασαρίες». Η 37χρονη συνελήφθη τον Μάιο και επί μήνες πραγματοποιούσε απεργία πείνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή