Οι τρεις υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα έως το 2100

Οι τρεις υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα έως το 2100

Κατά τον ιδρυτή του Skype, Γιάν Τάλιν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η κλιματική αλλαγή και η πανδημία του κορωνοϊού να αποτελούν κρίσεις που απαιτούν άμεσες λύσεις, όμως ο συνιδρυτής του Skype Γιάν Τάλιν θεωρεί ότι οι υπαρξιακές απειλές που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αυτό τον αιώνα είναι άλλες.

Ο Εσθονός προγραμματιστής βοήθησε στη δημιουργία της πλατφόρμας file-sharing Kazaa τη δεκαετία του 1990 και του Skype τη δεκαετία του 2000.

Όπως είπε στο CNBC, η τεχνητή νοημοσύνη, η συνθετική βιολογία και αυτά που περιέγραψε ως «γνωστά άγνωστα» είναι οι υπαρξιακές απειλές του αιώνα αυτού. «Η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να αποτελέσει υπαρξιακό κίνδυνο εκτός και εάν επιβεβαιωθεί κάποιο απρόβλεπτο σενάριο», λέει.

Η συνθετική βιολογία είναι ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέων βιολογικών εξαρτημάτων, συσκευών και συστημάτων, ενώ τα «γνωστά άγνωστα» είναι, σύμφωνα με τον Τάλιν, «πράγματα που ενδεχομένως δεν μπορούμε να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή».

Όμως η ανησυχία του για την τεχνητή νοημοσύνη μετρά ήδη μερικά χρόνια, για αυτό και ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για να διασφαλίσει ότι η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται με ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, έχει επενδύσει σε εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης όπως αυτό της DeepMind (εν μέρει για να μπορεί να παρακολουθεί τι κάνουν), ενώ έχει χρηματοδοτήσει έρευνες για την ασφάλεια του AI σε πανεπιστήμια όπως αυτά της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ.

Επικαλούμενος βιβλίο του καθηγητή της Οξφόρδης Τόμπι Ορντ, ο Τάλιν είπε ότι υπάρχουν 1 στις 6 πιθανότητες η ανθρωπότητα να μην επιβιώσει αυτό τον αιώνα. Το βιβλίο αναφέρει ότι μία από τις μεγαλύτερες πιθανές απειλές είναι η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ αντίθετα, οι πιθανότητες το ανθρώπινο είδος να εξαφανιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής είναι μικρότερες του 1%.

Στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι έξυπνες μηχανές, ενώ το να προσπαθεί κάποιος να μαντέψει πόσο προηγμένο θα είναι το ΑΙ σε 10, 20 ή 100 χρόνια από σήμερα, είναι πρακτικά αδύνατο. Και αυτό γιατί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αρχίζουν πλέον να δημιουργούν άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ποια είναι τα σενάρια όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα; Το πρώτο είναι ένα «ατύχημα» σε κάποιο εργαστήριο, όπου οι επιστήμονες θα αφήσουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να εκπαιδευτεί σε κάποιους σέρβερς το βράδυ και «το πρωί ο κόσμος δεν θα υπάρχει πια». Το δεύτερο σενάριο θέλει τους επιστήμονες να δημιουργούν μία τεχνολογία η οποία υιοθετείται και εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς «όπου τελικά υπάρχουν ατυχείς επιπτώσεις».

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη και ενώ κάποιες από αυτές τις έρευνες δημοσιοποιούνται, πολλές δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας, και αυτό προκαλεί ανησυχίες.

Πηγή: Μoneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη στο MoneyReview 

Ποιοι έχασαν το επίδομα των 400 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους 

Μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή