ΓΑΛΛΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Πιέρ Καρντέν 

Έφυγε από τη ζωή ο Πιέρ Καρντέν 

Απεβίωσε την Τρίτη σε ηλικία 98 ετών ο σπουδαίος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Πιέρ Καρντέν, ένας οραματιστής στιλίστας και πρωτοπόρος του πρετ-α-πορτέ, έπειτα από νοσηλεία σε νοσοκομείο του Παρισιού. 

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. 

«Είμαστε όλοι υπερήφανοι για την επίμονη φιλοδοξία και την τόλμη που επέδειξε σε όλη του την ζωή. Άνθρωπος σύγχρονος με πολλαπλά ταλέντα και ανεξάντλητη ενέργεια, εντάχθηκε πολύ νωρίς στις ροές της παγκοσμιοποίησης των αγαθών και των ανταλλαγών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Από τους σπουδαιότερους σχεδιαστές του περασμένου αιώνα, ο Καρντέν έφερε ένα ανατρεπτικό ρεύμα στη μόδα τις δεκαετίες του 60′ και του 70′, με ένα φουτουριστικό για την εποχή στυλ. 

Έφυγε από τη ζωή ο Πιέρ Καρντέν -1
Φωτ. AP

Επιπλέον, έγινε γνωστός και για τη συμβολή του στην επιχειρηματική αναμόρφωση του χώρου της μόδας, κατοχυρώνοντας με επιτυχία το brand name του.

Από τα μαύρα κοστούμια των Μπιτλς μέχρι τα μικροσκοπικά φορέματα με φερμουάρ τα ρούχα του Πιέρ Καρντέν θα μείνουν στην ιστορία. «Είχα πάντοτε το μυαλό μου στο μέλλον. Πάντοτε δημιουργούσα για τους νέους ανθρώπους», είχε δηλώσει κάποτε ο γιος Ιταλών μεταναστών που η μοίρα τον έφερε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και του οποίου το στιλ ρούχων αντικατόπτρισε την ουτοπία της δεκαετίας του ’60. 

Πριν από πολλούς άλλους, ο Πιερ Καρντέν είχε ανοίξει ένα «corner» σε ένα μεγάλο κατάστημα, περιέλαβε άνδρες στις επιδείξεις του, και υιοθέτησε σε μεγάλη κλίμακα ένα σύστημα αδειών που του εξασφάλιζε διανομή σε ολόκληρο τον κόσμο, εγγράφοντας το όνομά του σε ποικίλα προϊόντα, γραβάτες, τσιγάρα, αρώματα ή μεταλλικά νερά.

Πρόδρομος, στράφηκε πολύ νωρίς προς την Ασία, όπου απολάμβανε μεγάλης αναγνώρισης: βρέθηκε το 1957 στην Ιαπωνία, στην περίοδο της ανοικοδόμησης και οργάνωσε επιδείξεις μόδας στην Κίνα ήδη από το 1979.

Ιταλικής καταγωγής, «ο Πιερ Καρντέν δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, δίνοντας παράλληλα την άνευ όρων αγάπη του στην Γαλλία», αναφέρει η οικογένειά του.

Στην ύψιστη καταξίωση, ήταν ο πρώτος μόδιστρος που εισήλθε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Γαλλίας, όταν η μόδα αναγνωρίσθηκε ως καλή τέχνη.

Μάρτυρας παραμένει σήμερα το ξίφος των Ακαδημαϊκών που δημιούργησε ο ίδιος και επί του οποίου είναι χαραγμένα τα σύμβολα της επιτυχίας του.

«Ημέρα μεγάλης θλίψης για ολόκληρη την οικογένειά μας, ο Πιερ Καρντέν δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Υπήρξε ένας μεγάλος μόδιστρος που διέσχισε τον αιώνα αφήνοντας στην Γαλλία και τον κόσμο μία μοναδική καλλιτεχνική παρακαταθήκη στη μόδα και όχι μόνο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογενείας του.

Έφυγε από τη ζωή ο Πιέρ Καρντέν -2
Φωτ. AP

Ο Πιερ Καρντέν ήταν σχεδιαστής και για τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής Αεροπορίας από το 1969 μέχρι το 1971 (φουτουριστικό μίνι, εκτυφλωτικό κίτρινο, καπέλο για απογείωση, κάπα με γεωμετρικά ανοίγματα για τα χέρια).

Έφυγε από τη ζωή ο Πιέρ Καρντέν -3
Φωτ. AP

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ