Σε πάνω από 20 χώρες έχει φθάσει ο μεταλλαγμένος ιός

Σε πάνω από 20 χώρες έχει φθάσει ο μεταλλαγμένος ιός

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς στη Βρετανία. Ένα άλλο στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, προκαλεί επίσης ανησυχία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσο οι νέες παραλλαγές του κορωνοϊού θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που πλέον διατίθενται σε πολλές χώρες του κόσμου.

Ωστόσο η πλειονότητα των ειδικών θεωρούν ότι τα εμβόλια θα ανταποκριθούν στο νέο στέλεχος πιθανότατα με την αρχική τους μορφή.    

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν καταγράψει κρούσματα των νέων στελεχών, είναι οι ακόλουθες:  

* Η Ελβετία έχει καταγράψει πέντε κρούσματα του νέου στελέχους από τη Βρετανία και δύο περιπτώσεις που αφορούν τη μετάλλαξη από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι αναμένει να  υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.

* Η Δανία έχει ταυτοποιήσει 33 μολύνσεις από το στέλεχος που εμφανίστηκε στη Βρετανία, όπως ανέφεραν οι αρχές στις 24 Δεκεμβρίου.

* Η Γαλλία, που είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του νέου στελέχους σε έναν Γάλλο υπήκοο που επέστρεψε στη χώρα από το Λονδίνο.

* Η Ινδία έχει εντοπίσει έξι κρούσματα του «βρετανικού» στελέχους σε πτήση από τη Βρετανία και είναι πιθανό να παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων προκειμένου να θωρακιστεί απέναντί του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη.

* Η Ιαπωνία εντόπισε τη Δευτέρα κρούσμα του στελέχους από τη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει καταγράψει περισσότερα από 12 κρούσματα της μετάλλαξης από τη Βρετανία.

* Η Νότια Κορέα δήλωσε ότι η παραλλαγή του ιού από τη Βρετανία εντοπίστηκε σε τρία άτομα που έφτασαν στη χώρα από το Λονδίνο στις 22 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι έχουν δεσμευθεί να επισπεύσουν τους εμβολιασμούς.

* Η Νορβηγία ανέφερε ότι το στέλεχος από τη Βρετανία εντοπίστηκε σε δύο ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

* Η Αυστραλία έχει γνωστοποιήσει ότι δύο επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο διαγνώστηκαν θετικοί στο «βρετανικό» στέλεχος.

* Η Ιορδανία επίσης εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης που εξαπλώνεται στη Βρετανία. Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα επέβαλε απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία μέχρι τις 3 Ιανουαρίου.

* Η Γερμανία ανέφερε ότι το στέλεχος από τη Βρετανία εντοπίστηκε σε επιβάτη πτήσης για τη Φρανκφούρτη από το Λονδίνο στις 20 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», φαίνεται πως η εν λόγω μετάλλαξη υπήρχε στη χώρα από τον Νοέμβριο.

* Η Ιταλία εντόπισε ασθενή που είχε προσβληθεί από το «βρετανικό» στέλεχος, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Υγείας στις 20 Δεκεμβρίου.

* Το ίδιο στέλεχος εντοπίστηκε και στη νήσο Μαδέιρα της Πορτογαλίας, σύμφωνα με την τοπική αρχή πολιτικής προστασίας.

* Αξιωματούχοι της Υγείας στη Φινλανδία δήλωσαν ότι το στέλεχος από τη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε δύο άτομα, ενώ έχει εντοπιστεί και ένα κρούσμα της μετάλλαξης από τη Νότια Αφρική.

* Η Σουηδία ανέφερε ότι το στέλεχος από τη Βρετανία έχει εντοπιστεί σε επιβάτη από τη Βρετανία, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα κατά την άφιξη και διαγνώστηκε θετικός.

* Αξιωματούχοι στον Καναδά έχουν δηλώσει ότι δύο κρούσματα του «βρετανικού» στελέχους εντοπίστηκαν στο Οντάριο.

* Την ημέρα των Χριστουγέννων, η Ιρλανδία επιβεβαίωσε την παρουσία του στελέχους από τη Βρετανία στη χώρα και δήλωσε ότι η διεξαγωγή περισσότερων τεστ θα καθορίσει τον βαθμό στον οποίο έχει εξαπλωθεί.

* Ο Λίβανος εντόπισε το πρώτο κρούσμα του ίδιου στελέχους σε πτήση από το Λονδίνο.

* Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του στελέχους αυτού, σε ασθενή που έφτασε στη χώρα από τη Βρετανία στις 6 Δεκεμβρίου, τη στιγμή που άλλοι 11 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη τεθεί σε καραντίνα, είχαν βρεθεί θετικοί στο νέο στέλεχος, με βάση πρώιμα αποτελέσματα.

* Το Ισραήλ εντόπισε τέσσερα κρούσματα του στελέχους από τη Βρετανία. Τρία από τα τέσσερα κρούσματα ήταν σε επιβάτες που επέστρεψαν από την Αγγλία.

* Το «βρετανικό» στέλεχος φαίνεται να έχει μολύνει δύο φοιτητές που επέστρεψαν στο Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας.

* Υγειονομικοί αξιωματούχοι του Πακιστάν δήλωσαν την Τρίτη ότι το στέλεχος από τη Βρετανία έχει εντοπιστεί στη νότια επαρχία του Σιντ.

* Τέλος, μια καινούργια παραλλαγή του ιού είναι πιθανό να έχει κάνει την εμφάνισή της στη Νιγηρία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού ελέγχου ασθενειών της Αφρικής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή