Νομοθετικό ράπισμα στον Τραμπ

Νομοθετικό ράπισμα στον Τραμπ

Ψηφίστηκε από τη Βουλή η αύξηση των βοηθημάτων από 600 σε 2.000 δολάρια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική Βουλή, που ψήφισε τη Δευτέρα το βράδυ την αύξηση των ατομικών βοηθημάτων για ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας από 600 σε 2.000 δολάρια, ασκεί τώρα πιέσεις στη Γερουσία να πράξει το ίδιο. Το μπαλάκι βρίσκεται λοιπόν πλέον στο γήπεδο των Ρεπουμπλικανών του σώματος, που είτε θα πρέπει να συμφωνήσουν στις γενναιόδωρες αυτές επιταγές –και να διακινδυνεύσουν τη φήμη τους ως δημοσιονομικών γερακιών– είτε να αψηφήσουν τη βούληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρώτος ζήτησε τα τσεκ των 2.000 δολαρίων και λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα όλο το πακέτο, ύψους 900 δισ. δολαρίων. 

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ απεύχεται την αύξηση του ποσού των ατομικών βοηθημάτων. Στον αντίποδα, ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει διακηρύξει ότι θα απορρίψει οιανδήποτε προσπάθεια αναίρεσης του προεδρικού βέτο στο έτερο κρίσιμο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς να προηγηθεί μια αντίστοιχη ψηφοφορία για τις επιταγές των 2.000 δολαρίων. 

Τη Δευτέρα, η Βουλή αποφάσισε να αψηφήσει το βέτο του Τραμπ για την άμυνα, εξασφαλίζοντας διακομματική συναίνεση στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Η εξέλιξη συνιστά ένα ισχυρό νομοθετικό χαστούκι στον Αμερικανό πρόεδρο τις τελευταίες μέρες της θητείας του. Με ψήφους 322 υπέρ έναντι 87 κατά, ήταν η πρώτη φορά που ένα σώμα του Κογκρέσου αποφάσισε να αγνοήσει το προεδρικό βέτο, αποδεικνύοντας τη δημοτικότητα του νομοσχεδίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει μισθολογικές αυξήσεις για τα στρατεύματα της χώρας αλλά και την επανεξέταση της απόσυρσης των ανδρών των ΗΠΑ από τη Γερμανία. Ο Τραμπ επιτέθηκε στο κόμμα του αποκαλώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών «αδύναμη, που θα επιτρέψει την έγκριση του κακού νομοσχεδίου για την άμυνα». 

H πιο κρίσιμη διάταξη είναι το «άρθρο επιχειρηματικής διαφάνειας», που περιορίζει τις επιχειρήσεις-κελύφη και το ξέπλυμα χρήματος στη χώρα. Η επίμαχη διάταξη απαιτεί από τους ιδιοκτήτες οιασδήποτε εταιρείας που δεν τελεί υπό την εποπτεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταθέτει έκθεση που προσδιορίζει ακριβώς κάθε άτομο που σχετίζεται με την επιχείρηση ή κατέχει 25% και πάνω και ασκεί ουσιαστικό έλεγχο επ’ αυτής. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια Τραμπ έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους εταιρείες, από τον συνήγορό του Μάικλ Κόεν, για την πληρωμή στη Στόρμι Ντάνιελς, έως τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε αυτή τη δυνατότητα για να δαπανήσει πάνω από 600 εκατ. δολάρια σε προεκλογικά κονδύλια. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ φαίνεται ότι αναζητούν νέα κατοικία στη Φλόριντα, μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο, παρότι φήμες θέλουν το τέως πρώτο ζευγάρι των ΗΠΑ να μετακομίζει στο ιδιωτικό κλαμπ που διαθέτει ο Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο. Σύμφωνα με το Page Six, που επικαλείται πηγή κοντά στο ζευγάρι, «η Μελάνια και ο Ντόναλντ μιλούν με μεσίτες για την αγορά σπιτιού στο Παλμ Μπιτς ή κοντά σε αυτό, καθώς ο χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαμονή τους στο Mαρ-α-Λάγκο δεν είναι αρκετά μεγάλος και μπορεί να υπάρξουν προστριβές». Την περίοδο αυτή το ζευγάρι περνάει τις διακοπές του στο Mαρ-α-Λάγκο και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Μελάνια διακοσμεί το διαμέρισμά τους, το οποίο διαθέτει ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες, καθιστικά και γραφεία, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό People ο χώρος ανακαινίζεται, επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή