Αψηφά τις κυρώσεις ο Ερντογάν

Αψηφά τις κυρώσεις ο Ερντογάν

Συνεχίζεται η στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Τσαβούσογλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στη χώρα του για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε τις «σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης» ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και διεμήνυσε ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία θα συνεχιστεί.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτική έναντι των δεσμών μας με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Σότσι, ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας. «Η Ε.Ε. επίσης θα έπρεπε να επιλέγει τον διάλογο έναντι των κυρώσεων όπου υπάρχουν διαφωνίες, αντί να θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία ή άλλες χώρες», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ έκανε λόγο για «έκνομες πιέσεις της Ουάσιγκτον» και μετέφερε την «υψηλή εκτίμηση» του προέδρου Πούτιν στην επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει τη συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία. Οι δυτικές κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, «οι οποίες καθοδηγούνται από τα εθνικά τους συμφέροντα», εκτίμησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών.

Από το ίδιο βήμα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η χώρα του προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19. Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το ρωσικό εμβόλιο για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της, αλλά ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τη Μόσχα προτού καταλήξουν σε σχετική απόφαση οι αρμόδιες αρχές της χώρας του. Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει παραγγείλει 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου Coronavac, και 4,5 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer.

Στη συνάντηση του Σότσι, οι δύο υπουργοί συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις στα τρία μέτωπα περιφερειακών κρίσεων, όπου οι χώρες τους υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά συνεργάζονται για την επιβολή, εφαρμογή και επίβλεψη συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Λιβύη και Συρία. Για το πρώτο ζήτημα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η ρωσοτουρκική συνεργασία θα εγγυηθεί σταθερή ειρήνη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και ανέφερε ότι ο ηγέτης του τελευταίου, Ιλχάμ Αλίεφ, επιθυμεί κάτι τέτοιο. Αναφορικά με τη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τον φιλοξενούμενό του για τις ρωσικές προσπάθειες προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάρτιση νέου συντάγματος από εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών. Η επόμενη συνάντηση της επιτροπής για το Σύνταγμα προβλέπεται να γίνει στη Γενεύη, στις 25 Ιανουαρίου. Οσο για τη Λιβύη, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια πολιτικής επίλυσης της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Πηγή: TASS, HURRIYET

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή