ΕΜΒΟΛΙΟ COVID

Αίτηση από την BioNTech αναμένει ο ΕΜΑ για να εγκρίνει έκτη δόση ανά φιαλίδιο

Αίτηση από την BioNTech αναμένει ο ΕΜΑ για να εγκρίνει έκτη δόση ανά φιαλίδιο

Τις επόμενες μέρες αναμένει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αίτηση της εταιρείας Biontech για έγκριση της λήψης έξι δόσεων εμβολίου ανά φιαλίδιο.

«Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τις επόμενες ημέρες αίτηση για την (σχετική) τροποποίηση, η οποία θα εξεταστεί γρήγορα από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP). Εάν η CHMP αποφασίσει ότι μπορούν να εξαχθούν έξι δόσεις από κάθε φιαλίδιο με αξιόπιστο τρόπο, θα προτείνει την τροποποίηση των ισχυόντων όρων έγκρισης για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην διάθεση του εμβολίου », δήλωσε εκπρόσωπος του EMA στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν (CDU) είπε, επίσης στην Bild, ότι «οι γιατροί θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιήσουν την έκτη δόση. Έχει νόημα να μπορεί να εμβολιαστεί ένα έκτο άτομο», τόνισε.

Η χρήση της έκτης δόσης επιτρέπεται ήδη στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 

Η εξαγωγή έξι δόσεων ανά φιαλίδιο δεν καλύπτεται ακόμη από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η Ιταλία έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» παρακάμπτοντας τις κοινοτικές οδηγίες, εν μέσω και της αυξανόμενης πίεσης που ασκούν τα κράτη – μέλη στις Βρυξέλλες