Αίτηση για ευρωπαϊκή άδεια υπέβαλαν Οξφόρδη – AstraZeneca

Αίτηση για ευρωπαϊκή άδεια υπέβαλαν Οξφόρδη – AstraZeneca

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του για το εν λόγω εμβόλιο.

Ένας αξιωματούχος του EMA τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υποβάλαμε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ένα πλήρες πακέτο δεδομένων για να στηρίξουμε μια αίτηση για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής εταιρείας.

«Η AstraZeneca υπέβαλε δεδομένα σε κυλιόμενη βάση και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον EMA για να υποστηρίξει την έναρξη μιας επίσημης διαδικασίας αίτησης CMA», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο EMA είπε ότι δεν έχει ακόμη αρκετές πληροφορίες για να αξιολογήσει το εμβόλιο, το οποίο έλαβε άδεια νωρίτερα σήμερα στη Βρετανία.

«Η τελευταία δέσμη κλινικών στοιχείων ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου και αυτή τη στιγμή αξιολογείται», ανέφερε ο EMA σε ανακοίνωσή του.

«Επιπρόσθετες επιστημονικές πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κρίνονται απαραίτητες για την υποστήριξη της σχολαστικότητας που απαιτείται για μια υπό όρους άδεια κυκλοφορίας και αυτό έχει ζητηθεί από την εταιρεία».

Ηδη από το πρωί, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και AstraZeneca.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εξέλιξη επιφέρει και αλλαγές στην στρατηγική εμβολιασμού και ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα οι Βρετανοί επιστήμονες επιλέγουν να  προχωρήσουν στον εμβολιασμό όσο το δυνατόν μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού με τη πρώτη δόση, προτού προχωρήσουν στη δεύτερη 12 εβδομάδες αργότερα. 

Η νέα αυτή στρατηγική, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα εφαρμοστεί και στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Αυτό είναι σημαντικό επειδή σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε την πρώτη δόση σε περισσότερους ανθρώπους πιο γρήγορα και να λάβουν την προστασία που παρέχει ήδη η πρώτη δόση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο Sky News

«Οι επιστήμονες έχουν αναλύσει τα δεδομένα και βρήκαν ότι από την πρώτη δόση μπορεί να λάβει κανείς μία «πολύ αποτελεσματική προστασία».

Η δεύτερη δόση παραμένει σημαντική – ιδιαίτερα για μακροπρόθεσμη προστασία- αλλά πλέον μπορούμε να εμβολιάσουμε πιο πολλούς ανθρώπους γρηγορότερα από ό,τι πριν» , πρόσθεσε ο υπουργός. 

Ο επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κάλουμ Σέμπλ μίλησε για πιο εξελιγμένη προσέγγιση προσθέτοντας ότι η στρατηγική της πρώτης δόσης θα προστατέψει πάρα πολλούς ανθρώπους. 

Σύμφωνα με τον Σέμπλ, τα στοιχεία από τα εμβόλια δείχνουν ότι η μία δόση δεν προστατεύει απλώς τους ανθρώπους από το να νοσήσουν βαριά αλλά προκαλεί και μία πολύ καλή ανοσολογική απόκριση σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή