Τουρκία: Νέες εισαγγελικές διώξεις εναντίον του Ντεμιρτάς και 107 ατόμων

Τουρκία: Νέες εισαγγελικές διώξεις εναντίον του Ντεμιρτάς και 107 ατόμων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τούρκοι εισαγγελείς συνέταξαν ένα κατηγορητήριο εναντίον 108 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου Κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε σχέση με τις διαδηλώσεις το 2014 που πυροδοτήθηκαν από μια στρατιωτική επίθεση στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απεφάνθη ότι η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει τον πρώην συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) – που βρίσκεται κρατούμενος από το 2016 για κατηγορίες που σχετίζονται με τρομοκρατία – με τον Ντεμιρτάς να κρίνει ότι η φυλάκιση αποτελεί προκάλυμα για τον περιορισμό της πολυφωνίας.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι η κρατική εισαγγελία της Άγκυρας επιδιώκει τιμωρητικές ποινές για τους 108 υπόπτους για διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 37 υποθέσεων ανθρωποκτονίας και για διάσπαση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ένα τουρκικό δικαστήριο διέταξε την κράτηση 17 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων μελών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις διαδηλώσεις του Κομπάνι τον Οκτώβριο του 2014, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, με πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό, κατηγορούσαν τον τουρκικό στρατό ότι παρέμεινε αμέτοχος καθώς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν το Κομπάνι που βρίσκεται πάνω στην μεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Τουρκικές αρχές τόνιζαν ότι το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) – που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση – υποκινούσε τις διαδηλώσεις και ότι το HDP τις στήριζε. Το HDP, το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, αρνείται ότι διατηρεί σχέσεις με την τρομοκρατία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή