Εμβόλιο Οξφόρδης: Από 4 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στη Βρετανία

Εμβόλιο Οξφόρδης: Από 4 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός στη Βρετανία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκριση έλαβε χθες από τη βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (ΜΗRA) η κυκλοφορία του εμβολίου που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Πρόκειται για εξέλιξη ιδιαίτερης σημασίας, σε μια χρονική στιγμή που ο κορωνοϊός μαίνεται ανεξέλεγκτος στη χώρα. Η τάχιστη εξάπλωσή του πιθανώς οφείλεται στο νέο, πιο μεταδοτικό στέλεχος. Το εμβόλιο της AstraZeneca θα παρέχεται από τις 4 Ιανουαρίου, κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες.

Το σκεύασμα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναπτύχθηκε με διαφορετική τεχνολογία από εκείνη των Pfizer/BioNTech και Μoderna. Βασίζεται σε έναν αβλαβή ιό κρυολογήματος χιμπατζή, που δεν μπορεί να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο ιός τροποποιήθηκε ώστε να διαθέτει το γενετικό υλικό που καθοδηγεί την παραγωγή της πρωτεΐνης της ακίδας του κορωνοϊού και πυροδοτεί ανοσοποιητική αντίδραση.

Η μέγιστη θωράκιση της υγείας μας απαιτεί τη χορήγηση δύο δόσεων σε διάστημα ενός μήνα. Ενα σφάλμα στη μεθοδολογία της κλινικής μελέτης έδειξε ότι ο συνδυασμός μισής και πλήρους δόσης είχε αποτελεσματικότητα 90%, ενώ η χορήγηση δύο πλήρων δόσεων μόλις 62%. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι κανείς από τις 24.000 συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή δεν ανέπτυξε βαριά COVID-19 ούτε αναγκάστηκε να νοσηλευθεί. 
Το νέο εμβόλιο θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, κυρίως χάρη στην ευκολία μεταφοράς και αποθήκευσής του. Το σκεύασμα μπορεί να διατηρηθεί στους 2-8 βαθμούς Κελσίου και δεν απαιτεί πολικές θερμοκρασίες. Ετσι, η διάθεσή του σε γηροκομεία, απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και σε κράτη χωρίς υποδομές για αποθήκευση σε υπερβαθεία κατάψυξη δεν αποτελεί επιμελητειακό εφιάλτη. Τέλος, κοστίζει σημαντικά λιγότερο: το κόστος κάθε δόσης ανέρχεται σε 2,44-3,2 ευρώ, ενώ των Pfizer/BioNTech σε 16,3 ευρώ.

Σε μια άλλη εξέλιξη, νοσηλευτής στην Καλιφόρνια προσβλήθηκε από κορωνοϊό μία εβδομάδα αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους δεν πρόκειται για κάτι αναπάντεχο ή απίθανο, αφού η ανάπτυξη προστασίας ξεκινάει τουλάχιστον 10 έως 14 ημέρες από την πρώτη δόση του εμβολίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή